Dalende spaarrente zit zich in 2016 gewoon door

Dalende spaarrente zit zich in 2016 gewoon door
Dalende spaarrente zit zich in 2016 gewoon door

Het is inmiddels bijna geen nieuws meer, maar de vooruitzichten voor spaarders zien er ook in de eerste weken van 2016 bepaald niet rooskleurig uit. In 2015 zakte de spaarrente die de diverse banken aan hun spaarders aanboden al stevig, en in de eerste maand van 2016 gaan we met z’n allen vrolijk op dezelfde weg door. Diverse banken besloten dat de spaarrente nog wat verder moest worden teruggeschroefd en voegden in de eerste week van januari direct de daad bij het woord. Wat doortastendheid betreft verdient Triodos Bank wel een extra vermelding want deze bank voerde de renteverlaging nota bene op nieuwjaarsdag door.

Een goed begin is het halve werk

Dat de rente stelselmatig door de meeste banken wordt verlaagd is niet verrassend te noemen. Verschillende factoren op de internationale geldmarkten zorgen er voor dat een lage spaarrente voor banken eigenlijk de enige bedrijfsmatige optie is. Met name de ingrepen die de Europese Centrale Bank (ECB) uitvoert (waaronder het laaghouden van de eigen rentetarieven) zorgen ervoor dat spaarbanken dit voorbeeld moeten volgen.

Als gezegd was in 2016 Triodos Bank de eerste spaarbank die de rente verlaagde, en wel van 0,4 procent naar 0,3 procent. Consumenten die hun spaargeld bij een andere bank hebben gestald konden echter niet opgelucht ademhalen: in de eerste week van januari volgende namelijk nog een aantal banken met de verlaging van de, toch al lage, spaarrente. Het ging hierbij om LeasePlan Bank (van 1,1 naar 1,0 procent), maar ook om ING (van 0,7 naar 0,6 procent). Vooral de rentestap van ING is een interessant gegeven omdat dit één van de zogenaamde ‘grootbanken’ is. Spaarders bij Rabobank leken goed weg te komen, maar op 21 januari gingen ook zij voor de bijl. De spaarrente werd door Rabobank verlaagt tot 0,6 procent. Ter illustratie: de spaarrente op een normale spaarrekening bedroeg begin december 2014 nog 0,9 procent.

DNB: “Spaarrente is niet laag!”

De rentetarieven van de verschillende banken laten niets aan de verbeelding over: sparen is momenteel geen feest. Hoewel? De president van De Nederlandsche Bank, Klaas Knot, denkt daar heel anders over. Volgens hem zijn de ingrepen van de ECB heel verklaarbaar en hebben Nederlandse spaarders bovendien niets te klagen in vergelijking met spaarders in andere Europese landen. Knot betoogt dat het lage rentetarief waar de ECB aan vasthoudt absoluut noodzakelijk is. Volgens hem is dat namelijk de enige mogelijkheid om de inflatie te laten stijgen en de economie een stimulans te geven. Wat de spaarrentes betreft wijst Knot erop dat de rente die door de Nederlandse banken wordt gehanteerd altijd nog positief (hoger dan 0,0 procent) is. Dat is tegenwoordig niet meer overal in Europa het geval. Skatbank in Duitsland en FIH Erhvervsbank in Denemarken passen momenteel al negatieve spaarrentes toe.

Dalende spaarrente zit zich in 2016 gewoon door
5 (100%) 1 stemmen
Gerelateerde artikelen
Meer in Sparen
Spaarloonregeling definitief verleden tijd
Spaarloonregeling definitief verleden tijd

De spaarloonregeling was jarenlang een interessante vorm van sparen waar werknemers gebruik van konden maken. Dat deze spaarvorm zo populair...

Sluiten