Crowdfunding, het nieuwe geld lenen?

Crowdfunding, het nieuwe geld lenen?
Crowdfunding, het nieuwe geld lenen?

Steeds vaker hoor je de term ‘Crowdfunding’ terugkomen in het nieuws. Wat is Crowdfunding? En is deze nieuwe leenvorm nou echt zo aantrekkelijk voor leners? Deze manier van lenen is tegenwoordig populair bij consumenten die niet via een reguliere wijze geld kunnen lenen, bijvoorbeeld bij een kredietverstrekker of bank. Soms zijn schulden daarvan de oorzaak maar dit hoeft niet perse het geval te zijn; Zelfstandigen kunnen vaak maar moeilijk geld lenen bij de bank maar het is ook lastig om geld te lenen wanneer je net onder een bepaalde inkomensgrens zit. Met Crowdfunding leen je dus geen geld via een bank of kredietverstrekker maar gewoon via particulieren. Deze particulieren investeren in een project en profiteren dan ook vervolgens van de eventuele opbrengsten. De nieuwe leenvorm is erg in trek bij zelfstandigen.

Alleen voor zelfstandigen?

Als particulier heb je niets aan deze leenvorm, lijkt het. Toch kun je als particulier wel degelijk terecht voor leningen op Crowdfunding websites. Stel je hebt €15.000,- nodig voor een nieuwe auto of een verbouwing, dan plaats je een advertentie en geef je zelf aan hoeveel rente je wilt betalen. Het totaalbedrag van de lening wordt vervolgens door meerdere Crowdfunders bijeen gehaald.

Zakelijk lenen via Funding Circle

Nadelen van Crowdfunding

Geld lenen door gebruik te maken van Crowdfunding lijkt erg aantrekkelijk en misschien wel het einde van de kleinere kredietmaatschappijen. Toch is dat niet zo. Want het is nog steeds een dure manier van lenen voor zowel particulieren als zelfstandigen. Je moet deze leenvorm daarom puur zien als een uiterst redmiddel. Degenen die geld uitlenen willen er uiteraard een slaatje uit slaan en hieraan verdienen. Daarnaast is het natuurlijk ook zo dat jij, als investeerder in een project, het risico loopt om je investering kwijt te raken door bijvoorbeeld een faillissement. Voorlopig is deze vorm van lenen en uitlenen alleen weggelegd voor de mensen die óf nergens een lening kunnen afsluiten óf voor de durfals, die risico’s durven te nemen.

Bezoek de website van Funding Circle en investeer in bedrijven>>

Crowdfunding, het nieuwe geld lenen?
4.9 (97.33%) 15 stemmen
Gerelateerde artikelen
Wat is hypotheekrente?
Wat is hypotheekrente? ( 12 jun,2017 )