Creditcardgebruik in EU wordt goedkoper

Creditcardgebruik in EU wordt goedkoper
Creditcardgebruik in EU wordt goedkoper

Goed nieuws voor gebruikers van een creditcard die regelmatig in winkels afrekenen met dit betaalmiddel. Tot nu toe rekenden winkels extra kosten aan consumenten die met een creditcard wilden betalen omdat de winkelier een gedeelte van het aankoopbedrag door moesten sluizen naar de creditcardmaatschappijen. Omdat het percentage dat een creditcardmaatschappij mag claimen binnenkort wordt verlaagd zullen de klanten dit merken in de hoogte van het aankoopbedrag.

Overleg over vergoedingen creditcardmaatschappijen al lang aan de gang

Dat de vergoedingen die creditcardmaatschappijen aan winkeliers vroegen (te) hoog waren is al langer een probleem dat bekend was in de politiek. Al in februari van 2014 werd er door de Tweede Kamer koortsachtig overlegd over de manier waarop deze praktijk tot staan kon worden gebracht. Omdat dit een zaak is die speelt in de hele Europese Unie was de Europese Commissie het orgaan dat met voorstellen moest komen. Aangezien niet alleen de Tweede Kamer in Nederland moest oordelen over deze voorstellen, maar alle parlementen van de lidstaten van de EU duurde het allemaal vrij lang voordat de uitkomsten weer richting Brussel konden voor een definitief voorstel.

Het Europees Parlement stemt in met verlagen kosten

Nadat de maatregelen om de kosten van het creditcardgebruik te drukken waren goedgekeurd door de Nederlandse Tweede Kamer en de andere parlementen konden de ministers van Financiën van de EU-landen eindelijk naar het Europees Parlement. Dit parlement zou de definitieve beslissing moeten nemen om wetten en regels omtrent vergoedingen voor creditcardmaatschappijen te wijzigen. Kennelijk hadden de ministers van Financiën hun huiswerk goed gedaan want eind december 2014 wisten ze het Europees Parlement te overtuigen en werd er een akkoord gesloten. Beslist werd dat het maximale percentage dat een creditcardmaatschappij op mag eisen bij een winkelier hoogstens 0,3 procent van het aankoopbedrag mag zijn.

Nieuwe regels hebben één nadeel voor de consument

Zoals bij elke wet die wordt ingevoerd zijn er niet alleen maar voordelen te bespeuren voor de consument. Zo mogen winkeliers met de nieuwe regels zelf kiezen welke creditcards ze in hun winkel willen accepteren. Dit houdt in dat het afhankelijk van het type creditcard is of je vanaf 2015 nog met je kaart kan betalen. Overigens is het de vraag in hoeverre winkeliers het aantal creditcards dat ze accepteren daadwerkelijk zullen verlagen. Voordeel voor de consument bij de gang van zaken is wel dat de prijzen in de winkels mogelijk iets lager komen te liggen omdat de kosten voor creditcardgebruik niet langer door de winkeliers zullen worden doorberekend.

Creditcardgebruik in EU wordt goedkoper
3.5 (70%) 2 stemmen
Gerelateerde artikelen
Meer in Creditcard Online
Creditcardfraude bestrijden bij ICS
Creditcardfraude bestrijden bij ICS

Zoals bij alle zaken waar geld mee gemoeid is hebben criminelen zich inmiddels in ook op de creditcardmarkt gestort. In...

Sluiten