Creditcardfraude bestrijden bij ICS

Creditcardfraude bestrijden bij ICS
Creditcardfraude bestrijden bij ICS

Zoals bij alle zaken waar geld mee gemoeid is hebben criminelen zich inmiddels in ook op de creditcardmarkt gestort. In groten getale proberen (voornamelijk buitenlandse) bendes Nederlandse consumenten die in het bezit zijn van een creditcard op te lichten. Helaas zijn veel mensen hier ook daadwerkelijk het slachtoffer van. ICS (International Card Services) de uitgever van onder meer de Mastercard en de Visacard doet er alles aan om fraude met creditcards op te sporen en tegen te gaan.

Actie bij een verdachte transactie

Bij ICS nemen ze fraudebestrijding zeer serieus. Alle transacties die worden uitgevoerd met een creditcard die door deze maatschappij is uitgegeven wordt geanalyseerd. Dit gebeurt met een computerprogramma, wanneer de computer een mogelijk frauduleuze handeling herkent kijkt een medewerker er na om te beoordelen of er sprake is van een handeling waarop actie moet worden ondernomen. Een van de belangrijkste signalen van fraude is een transactie die fysiek niet mogelijk is. wanneer een klant om drie uur een transactie verricht in Zwolle kan hij niet tien minuten later een transactie in Barcelona doen. Op dat moment weten ze bij ICS zeker dat er fraude wordt gepleegd. Is dit het geval dan wordt de klant geïnformeerd en de creditcard geblokkeerd.

Belacties van criminelen

Een bekende werkwijze van criminele bendes om gegevens over creditcards los te peuteren zijn de zogenaamde ‘belacties’. Hierbij wordt er uit het buitenland (bijvoorbeeld vanuit India of Afrika) gebeld naar een houder van een creditcard. Aan hem wordt verteld dat er een fout in zijn computer zit die door Microsoft moet worden opgelost. De crimineel in kwestie doet zich (uiteraard illegaal) op dat moment voor als een medewerker van een helpdesk. Door een babbeltruc wordt er tijdens zo’n gesprek geprobeerd om informatie en creditcardgegevens los te peuteren van de kaarthouder.

Waarom ICS zich bezighoudt met fraudebestrijding

De reden dat er bij ICS zo serieus omgegaan wordt met het bestrijden van creditcardfraude heeft niet alleen te maken met een stukje klantvriendelijkheid. ICS geeft de creditcards uit, dus is ook verantwoordelijk voor het goedkeuren van de transacties. Transacties die achteraf frauduleus blijken te zijn kosten het bedrijf geld. Dit komt doordat het risico van een verkeerde transactie gedragen wordt door ICS. De klant wordt namelijk in de meeste gevallen gecompenseerd door ICS als er bij een betaling iets mis is gegaan. Vanwege dezelfde reden houdt ICS een zwarte lijst bij van onbetrouwbare webwinkels. ICS dekt namelijk schade die ontstaat wanneer een webwinkel niet, of onjuist, levert aan de consument.

Creditcardfraude bestrijden bij ICS
4 (80%) 2 stemmen
Gerelateerde artikelen
Creditcard blokkeren bij ABN, ING en Rabobank
Creditcard Blokkeren ( 29 aug,2016 )
Meer in Creditcard Online
Banken vaak (bewust) onduidelijk over kosten creditcard
Mastercard maakt creditcard zonder pincode

Wie betaalt met een creditcard zal in de meeste gevallen een pincode intoetsen. Hoewel vroeger alleen een handtekening en het...

Sluiten