Creditcard door Nederlanders relatief weinig gebruikt

Creditcard door Nederlanders relatief weinig gebruikt
Creditcard door Nederlanders relatief weinig gebruikt
Leestijd: 2 minuten

Nederlanders staan erom bekend dat ze vaak met spectaculaire vernieuwingen op de markt komen. Veel Nederlandse bedrijven zijn bekend in het buitenland vanwege de (technologische) doorbraken die worden gerealiseerd, en bijvoorbeeld Nederlandse DJ’s zijn wereldberoemd omdat ze de muziekscene op een heel nieuw level weten te krijgen. Het is daarom vrij opvallend te noemen dat Nederlanders tegelijkertijd niet echt goed raad lijken te weten met veranderingen. Een voorbeeld hiervan zien we bij de creditcard. Ruim de helft van de Nederlanders bezit één of meerdere creditcards, maar toch worden ze eigenlijk amper gebruikt. Wat is daar de reden van?

Creditcard onoverzichtelijk?

De creditcard is dus bij veel Nederlanders in het bezit, maar het gebruik blijft achter. Een van de redenen die de consumenten hiervoor aandragen heeft te maken met een argument dat opvallend genoeg vrij eenvoudig ontkracht kan worden. De angst blijkt te bestaan dat men op het eind van de maand plotseling wordt geconfronteerd met een hogere creditcardschuld dan verwacht. Hoewel dat gevoel misschien wel te begrijpen is lijkt onvoldoende kennis van zaken voor deze angst de grootste oorzaak. Een creditcard is natuurlijk geen kaart waarbij ongemerkt geld uitgegeven kan worden en waarvan de consument in feite slachtoffer is: sterker nog, alle transacties zijn heel eenvoudig inzichtelijk te krijgen op dezelfde manier als waarop iemand zijn overige bankzaken regelt. Die creditcardschuld waar veel mensen zo bang voor zijn heb je als creditcardbezitter dus helemaal zelf in de hand, en je geldzaken checken is uiteraard de gewoonste zaak van de wereld.

Veiligheidsissues creditcard

Naast onoverzichtelijkheid blijkt ook de (vermeende) onveiligheid van de creditcard een rol te spelen. Op de één of andere manier zijn veel Nederlanders bang dat ze het slachtoffer worden van fraude wanneer ze (online) aankopen afrekenen met hun creditcard. Ook deze angst is goed te verklaren, al is het wederom de vraag of deze angst ook terecht is. Regelmatig zijn er fraudegevallen in het nieuws waarbij de creditcard een rol speelt. Dit doet het imago van de creditcard natuurlijk geen goed.

Kijken we echter naar de feiten dan is de kans dat iemand het slachtoffer wordt van creditcardfraude echt niet groter dan de kans dat iemand op een andere wijze (bijvoorbeeld door phishing) financieel benadeeld wordt. Creditcards zijn over het algemeen gewoon bijzonder veilig, en er zijn daar bovenop ook nog een aantal grote voordelen aan te wijzen als het gaat om een betaling met een creditcard. Zo is de verzekering van het aangekochte product vaak uitstekend geregeld, met dank aan de ruime garantieregels die de creditcardmaatschappij hanteert voor de eigenaar van de creditcard. Een creditcard gebruiken? Misschien is het voor de gemiddelde Nederlander gewoon nog een kwestie van een beetje wennen…

3.1/512 ratings
Gerelateerde artikelen
Meer in Creditcard Online
Creditcardschulden na een scheiding
Creditcardschulden na een scheiding

Leestijd: 2 minuten Een scheiding op zich is natuurlijk al vervelend genoeg, maar er komen vaak ook nogal wat ingewikkelde...

Sluiten