Laatst bijgewerkt op 26 september 2024 door Joris van Leeuwen.
In Nederland is de creditcard weliswaar ingeburgerd, echt populair lijkt dit betaalmiddel in ons land nooit echt te worden. Veel Nederlanders hebben een creditcard maar gebruiken hem amper. Gevraagd naar de redenen zijn er een aantal zaken die meespelen en die de reden zijn dat Nederlanders liever op een andere manier hun betalingen regelen. Zo wordt er vaak aangegeven dat de consument de creditcardschuld die ontstaat maar onoverzichtelijk vindt. Ook de angst voor fraude maakt dat veel Nederlanders hun creditcard niet zo vaak gebruiken.
Inhoudsopgave
Of dit allemaal logische redenen zijn? Nou, dat valt vaak wel mee. De overzichtelijkheid is zelf meestal vrij goed te verbeteren en creditcardfraude komt voor, maar niet op enorme schaal. Maar goed, uiteindelijk staat het iedereen natuurlijk vrij om zelf de manier te kiezen waarop hij of zij de betalingen regelt. De scepsis van veel Nederlanders is wel opvallend wanneer we dat afzetten tegenover de populariteit van de creditcard wereldwijd.
Creditcard zorgt voor spectaculaire omslag
Hoe populair de creditcard wereldwijd is werd heel recent maar weer eens mooi duidelijk. Euromonitor (een gerenommeerd financieel analistenbureau) bracht naar buiten dat er een nieuw hoogtepunt voor de creditcards bereikt gaat worden in 2016. Voor het eerst zal er dit jaar namelijk meer geld per creditcard worden afgerekend dan dat er gebruikgemaakt zal worden van cash. Op zich zat dat punt er natuurlijk al een tijdje aan te komen. Toch is het feit dat de creditcard het contante geld in 2016 voorbijstreeft behoorlijk spectaculair te noemen. Alleen al omdat het idee dat we hebben van het begrip “geld” daarmee nog meer verandert.
Geld is eeuwenlang namelijk een fysiek product (bijvoorbeeld van goud) geweest dat een bepaalde waarde vertegenwoordigde. Op het moment dat geld alleen nog maar een getal is dat van de ene rekening op de ander wordt overgeschreven verandert er dus iets in de manier waarop we het begrip ‘geld’ moeten gaan bekijken. En dat punt bereiken we dus in 2016. Overigens is het wel zo dat dit op zich natuurlijk geen probleem is; het is ‘gewoon’ digitale vooruitgang. Hoe beangstigend het is hangt vooral af van de vraag of iemand zich snel bedreigd voelt.
Azië zorgt voor de omslag
De belangrijkste oorzaak dat de creditcard het contante geld in 2016 voorbij gaat streven heeft te maken met de economie in Aziatische landen en markten. Of preciezer gezegd: met het feit dat steeds meer Aziaten de beschikking krijgen over een creditcard en daar ook gebruik van maken. Vooral wanneer grote aankopen met een creditcard worden afgerekend gaat het dan natuurlijk hard.