Contactloos betalen dankzij creditcardmaatschappij MasterCard

Contactloos betalen dankzij creditcardmaatschappij MasterCard
Contactloos betalen dankzij creditcardmaatschappij MasterCard

MasterCard staat natuurlijk met name bekend als de maatschappij waar je een creditcard kunt aanvragen. Wie denkt dat dat het uitgeven van creditcards het enige is wat ze bij MasterCard doen heeft het echter mis. MasterCard houdt zich namelijk niet alleen bezig met creditcards, maar met betaalkaarten en betaalmogelijkheden in het algemeen. Een bekende debet-kaart van MasterCard is de Maestro-betaalkaart. Eigenlijk moeten we zeggen de Maestro-betaaldienst. Maestro werkt namelijk samen met een groot aantal (Nederlandse) banken. Zo zal iemand die een pinpas van de Rabobank heeft op zijn pas een Maestro-merkje tegenkomen. Datzelfde geldt voor consumenten met een betaalpas van ING.

Contactloos betalen met Maestro is booming

De nieuwste rage op het gebied van betalen is het zogenaamde contactloos betalen. Dankzij een speciale chip hoeft de betaalpas niet meer in een betaalautomaat gestoken te worden. De klant houdt de pas simpelweg even tegen de betaalterminal aan en de betaling is een feit. Het invoeren van een pincode is (voor bedragen onder de 25 euro) niet meer nodig. Dat deze vorm van betalen inmiddels door de Nederlandse consument is omarmd valt vast te stellen met keiharde data.

Directeur MasterCard Nederland, Arjan Bol, heeft de cijfers paraat. Niet zo gek ook aangezien zijn onderneming de betalingen verwerkt. Volgens Bol wordt momenteel al zo’n 4 tot 5 procent van de transacties contactloos afgehandeld. Concreet betekent dit dat medio november de honderd-miljoenste (100.000.000) contactloze betaling een feit was. Nieuws dat door Betaalvereniging Nederland (terecht) triomfantelijk naar buiten werd gebracht. Het betekent namelijk dat Nederland koploper is als het aankomt op contactloze betalingen.

Toekomst contactloze betalingen

Contactloos betalen met een creditcard lijkt in Nederland dus aan te slaan, maar om nu te zeggen dat het al compleet ingeburgerd is, dat is toch echt een stap te ver. Ter vergelijking: een “gewone” pintransactie wordt jaarlijks bijna 3 miljard keer uitgevoerd. Hoe ziet de nabije toekomst voor contactloos betalen er dan uit? Het is een beetje koffiedik kijken, maar een voorspelling is toch wel te doen. Althans, Arjan Bol van MasterCard durft het wel aan. Volgens hem gaat contactloos betalen nog niet eens zo zeer het ouderwetse pinnen verdringen, maar vooral het contante betalen. Ergens is dat ook heel logisch: pinnen kan ook voor hoge bedragen, contactloos betalen kan maar tot maximaal 25 euro per transactie.

Beide betaalvormen voorzien dus in een andere behoefte. De reden dat contactloos betalen volgens Bol wel steeds meer het contant (met muntgeld of briefgeld) betalen zal gaan verdringen is met name het praktische aspect. Het is nu eenmaal sneller om je bankpas tegen een betaalterminal aan te houden dan op zoek te moeten naar contant geld.

Contactloos betalen dankzij creditcardmaatschappij MasterCard
5 (100%) 1 stemmen
Gerelateerde artikelen
Creditcard blokkeren bij ABN, ING en Rabobank
Creditcard Blokkeren ( 29 aug,2016 )
Meer in Creditcard Online
MasterCard in zee met NXP; hoge dollar drukt winst
MasterCard in zee met NXP; hoge dollar drukt winst

Wie aan een creditcard denkt komt waarschijnlijk al snel uit bij MasterCard. Niet zo gek ook, want deze Amerikaanse multinational...

Sluiten