Collectieve zorgverzekering niet altijd voordeliger

Leestijd: 2 minuten

Op dit moment is bijna 75% van de Nederlanders collectief verzekerd voor zorgkosten. Dit kan via de werkgever, een online collectief of via bijvoorbeeld de vakbond. Het grote voordeel van zo'n collectieve verzekering is dat je minder premie betaalt omdat er collectiviteitskorting wordt gegeven. Voorheen bedroeg die korting vaak 10%, maar de overheid heeft de hoogte van de korting nu voor alle collectieve verzekeringen beperkt tot maximaal 5%. Loont het dan nog de moeite om je collectief te verzekeren?

Bekijk goed of de verzekering wel bij je past

Als je gebruik maakt van een collectieve verzekering zijn de mogelijkheden vaak beperkt. Je bent gebonden aan 1 verzekeraar die een aantal pakketten aanbiedt, vaak, soms minder dan wanneer je je apart bij dezelfde verzekeraar zou melden. Het kan zijn dat de aangeboden verzekeringen niet goed aansluiten op jouw zorgbehoefte. Te weinig fysiotherapie of juist vergoedingen waarvan je zeker weet dat je er nooit gebruik van zult maken. Daarom is het verstandig om kritisch naar je zorgverzekering te kijken.

In november weer nadenken over de zorgverzekering voor volgend jaar

Half november maken de verzekeraars hun premies bekend voor het volgend jaar. Daarnaast worden ook de verschillende verzekeringspakketten gepresenteerd. Je kunt bij vrijwel alle verzekeraars verschillende aanvullende verzekeringen afsluiten en vaak heb je ook de keuze uit meerdere opties voor een tandartsverzekering. Als je niet kiest voor een collectieve verzekering kun je soms goedkoper uit zijn, ook al kun je geen gebruik maken van collectiviteitskorting.

Veel mensen vinden overstappen teveel gedoe

Het blijkt dat jaarlijks slechts een klein percentage van de Nederlanders van zorgverzekering wisselt. Veel mensen vinden het teveel gedoe om zich uitgebreid in de verzekeringen te verdiepen en laten het daarom maar bij wat ze al hebben. Zeker mensen die weinig gebruik maken van zorg zijn vaak niet echt geïnteresseerd in de verzekeringen, ‘als ze maar verzekerd zijn' voor het  geval er toch wat gebeurt. En dat is best jammer, want zeker als je weinig gebruik maakt van zorg kun je door over te stappen soms geld besparen. Ook als het maar om een paar euro per maand gaat levert dat aan het eind van het jaar toch een positief saldo op waar je wat leuks van kunt doen.

Tot 31 december de tijd om over te stappen

Je hoeft als de verzekeraars hun premie bekend maken niet meteen aan de slag om te onderzoeken of je van zorgverzekeraar wilt wisselen. Je hebt daar tot 31 december de tijd voor. Als je overstapt regelt je nieuwe verzekering de opzegging bij je vorige zorgverzekeraar. Het kan gebeuren dat deze alsnog de premie over januari incasseert, maar dit bedrag krijg je dan binnen enkele dagen automatisch weer aan je teruggestort.