Budgetpolis te onduidelijk: zorgverzekeraar moet beter informeren

Budgetpolis te onduidelijk: zorgverzekeraar moet beter informeren
Budgetpolis te onduidelijk: zorgverzekeraar moet beter informeren

Zorg is duur, en de zorgverzekering is dat ook. De maandelijkse premie die betaald moet voor de verplichte zorgverzekering is voor veel mensen een behoorlijke hap uit hun budget. Wie weinig inkomsten heeft kan weliswaar zorgtoeslag aanvragen, maar het blijft al met al een prijzig verhaal. Zeker wanneer u ook nog rekening moet houden met het verplichte eigen risico. Voor 2016 is een bedrag van 385 euro vastgesteld. Alle reden dus om een verzekering af te sluiten die niet nodeloos duur is. Een budgetpolis lijkt dan een goede optie, maar is dat ook zo? Er blijken addertjes onder het gras te zitten.

Budgetpolis: goedkoop maar riskant

Een budgetpolis is de goedkoopste optie als het aankomt op het kiezen van een zorgverzekering. Dat wil zeggen: de maandelijkse premie is lager dan bij andere soorten polissen. Toch kan het afsluiten van een budgetpolis erg duur uitpakken. Dat bleek al in mei 2015 toen het Algemeen Dagblad een berekening uit liet voeren waaruit bleek dat bijna 14.000 consumenten fors extra moesten bijbetalen voor ontvangen zorg. Het gemiddelde extra bedrag voor deze groep bedroeg ongeveer 450 euro. De extra kosten hadden te maken met behandelingen die ondergaan waren maar buiten het pakket vielen.

NZa: transparantie onvoldoende

De budgetpolis wordt steeds populairder, naar schatting een miljoen Nederlanders hebben er momenteel een, en daardoor stijgt ook het aantal mensen dat in de problemen komt omdat er voor zorg moet worden bijbetaald. Voor de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) reden om de budgetpolissen die op de markt zijn eens kritisch te bekijken. De conclusie is niet mals: volgens de NZa doen zorgverzekeraars er niet voldoende aan om hun klanten goed te informeren over de nadelen en risico’s die een budgetpolis met zich meebrengt. Volgens de NZa moeten er door de overheid strengere regels worden opgesteld om de transparantie op dit punt te verbeteren. De NZa wil niet zo ver gaan om te stellen dat de zorgplicht door de verzekeraars wordt geschonden. Dat laatste wordt door een aantal informatieve websites echter wel gesuggereerd.

Schending van zorgplicht

De suggestie dat sommige verzekeraars door het gebrek aan voorlichting met betrekking tot de budgetpolis hun zorgplicht schenden is nog niet hard gemaakt door consumenten of het Openbaar Ministerie. Het is daarom voorbarig om te stellen dat dit het geval is. Mocht dit echter wel het geval zijn dan ontstaat er een erg interessante (om niet te zeggen spectaculaire) situatie. Wanneer een verzekeraar namelijk zou worden aangeklaagd vanwege het schenden van de zorgplicht, en de klagende partij wordt in het gelijk gesteld dan betekent dit hoogstwaarschijnlijk dat de verzekeraar aansprakelijk gesteld kan worden voor de extra kosten die consumenten voor zorg moeten maken wanneer ze gebruik maken van een budgetpolis.

Budgetpolis te onduidelijk: zorgverzekeraar moet beter informeren
4.5 (90%) 4 stemmen
Gerelateerde artikelen
Meer in Verzekeren
Mogelijk weer vergoeding plastische chirurgie door zorgverzekering
Mogelijk weer vergoeding plastische chirurgie door zorgverzekering

Mogelijk wordt een klein aantal ingrepen door de plastisch chirurg vergoed door het basispakket van de zorgverzekering in 2017. In...

Sluiten