Brokers Vergelijken

Alle online Brokers vergelijken

Waarom brokers vergelijken? Beleggen: dat doen we tegenwoordig natuurlijk online. Wat voor type belegger u ook bent, het is hoe dan ook van belang om een broker uit te kiezen. Een broker maakt het handelen in aandelen, opties, obligaties en futures mogelijk. Welke broker voor u persoonlijk het meest geschikt is hangt van een aantal factoren af. U zal dus de verschillende brokers met elkaar moeten vergelijken.

Beleggen wordt voor steeds meer mensen wordt het een aantrekkelijk alternatief. Met een beetje geluk is beleggen namelijk een investering die rendement oplevert. Laten we eerlijk zijn: veel rendement hoeft u op een spaarrekening met de huidige historisch lage spaarrente in elk geval niet te verwachten. Beleggen biedt wat dat betreft zeker kansen.

Brokers vergelijken: de factoren

Zonder uitputtend te zijn gaan we nu een aantal factoren langs die van invloed zijn op de keuze van broker die het best bij u past. Bij het brokers vergelijken is er namelijk altijd één startpunt: uw situatie is uniek en natuurlijk moet u van uw eigen situatie uitgaan om de juiste keuze te maken. Factoren die onder anderen van belang zijn: wilt veel of weinig risico te nemen? Hecht u waarde aan een bepaald type (online) handelsplatform? Wilt u alleen beleggen in reguliere aandelen of hebt u ook interesse in andere beleggingsproducten? Wilt u wereldwijd kunnen handelen of is alleen de AEX voor u interessant? Welk bedrag wilt u besteden aan uw beleggingsactiviteiten? Het is duidelijk: om op de juiste manier brokers te vergelijken moet u een behoorlijk aantal punten checken.

Meer of minder risicovol beleggen

Brokers Vergelijken - Geld24.nlVan welke broker u de diensten wilt gaan gebruiken heeft onder anderen te maken met het risico dat u bereid bent te nemen. Vooropgesteld: bij elke vorm van beleggen is altijd een bepaalde mate van risico aanwezig. Wie met zijn geld hoe dan ook geen risico wil nemen kan het maar het beste op de bank zetten. Bij beleggen is er namelijk niet zoiets als het depositogarantiestelsel. Bij sparen bestaat die garantie wel. Een belegger is dus een risiconemer. Toch bestaan er nogal wat gradaties in dat risico. Aandelen die bijvoorbeeld op de AEX worden verhandeld zijn gemiddeld genomen minder risicovol dan afgeleide beleggingsproducten als derivaten als CFD’s en futures. Wie meerdere soorten aandelen in zijn beleggingsportefeuille heeft loopt minder risico dan iemand die ‘op één paard’ wedt. Bovenal moet elke belegger zich realiseren dat er alleen belegd moet worden met geld dat gemist kan worden.

Brokers vergelijken qua handelsplatform

Wie gaat beleggen via een online broker maakt gebruik van een interface, oftewel een handelsplatform. Omdat dit handelsplatform de plek is waar u uw handelsactiviteiten ontplooit is het vanzelfsprekend wel de bedoeling dat u het handelsplatform een beetje prettig in het gebruik vindt. Welke interface u prettig vindt is soms een beetje zoeken. Daarom bieden veel brokers de mogelijkheid om een interface eerst een tijdje uit te proberen zonder dat u al geld moet investeren. U traint in dat soort gevallen eigenlijk met ‘virtueel geld’. Een goede manier om kennis te maken met verschillende brokers.

Nationaal of around the world?

Een volgend aspect dat relevant is bij het uitkiezen (en dus vergelijken) van geschikte brokers is het antwoord op de vraag of u over grenzen heen wilt kijken. Klinkt natuurlijk nogal vaag, maar het betekent simpelweg: wilt u alleen op een Nederlandse effectenbeurs beleggen, mag het op elke beurs binnen de EU zijn of wilt u zelfs wereldwijd kunnen handelen? In dat laatste geval kunt u desgewenst 24 uur per dag handelen (of toch zo goed als). De beurzen in Azië gaan open, vervolgens is Europa aan de beurt en Noord- en Zuid-Amerika sluiten de rij. Op het moment dat de Dow Jones en de Nasdaq sluiten begint men in Japan en Zuid-Korea al weer ongeveer aan een nieuwe handelsdag. Een aantal brokers biedt u de mogelijkheid om op (vrijwel) elke beurs te handelen. Andere brokers hebben een wat beperkter aanbod.

Zelfstandig beleggen of met wat hulp?

Een van de belangrijkste vragen die gesteld moet worden bij het brokers vergelijken heeft te maken met de kennis en kunde die een belegger zelf in huis heeft. Aan beleggen zitten risico’s; niemand zal dat ontkennen. Bovendien zijn sommige beleggingsactiviteiten significant risicovoller dan andere. Een belangrijke vraag is dus: doe ik het helemaal zelf of wil ik gebruik maken van de expertise van financiële en economische experts? Voor de belegger die vertrouwt op zijn eigen kennis is het simpel: elke broker voldoet in feite want of er nu wel of geen hulp wordt geboden, een zelfstandige belegger maakt volledig zelfstandig zijn keuzes. Anders is het wanneer u als belegger weet dat u niet alle finesses van beurzen kunt doorgronden. In dat geval zullen er voor u een aantal brokers afvallen.

Een handelsplatform dat u “aan uw lot overlaat” is in dat geval niet geschikt. Voor diegene die wel wat hulp kan gebruiken is er gelukkig genoeg keus. Veel handelsplatforms bieden allerlei soorten van hulp en begeleiding. Van real-time chatten met een beleggingsexpert tot het volgen van webinairs. En van het ontvangen van door professionals opgestelde voorspellingen en verwachtingen tot specifieke waarschuwingen op het moment dat er “breaking news” is op het beleggingsfront.

Val ik in een specifieke doelgroep?

Naast zaken als de manier waarop het handelsplatform is ingericht of de mogelijkheid om te handelen op verschillende beurzen kan er bij het vergelijken van brokers ook nog worden gekeken of een broker zich specifiek op een bepaalde doelgroep richt. Een voorbeeld hiervan is een broker die zich met name richt op jonge beleggers. Wat je bij zo’n soort belegger ziet is dat er (bijvoorbeeld) gecommuniceerd wordt op een manier die jongeren aanspreekt. Denk aan het communiceren via een app, of de mogelijkheid om te beleggen in “hippe” (maar enigszins risicovolle) producten als cryptovaluta.

Andersom geldt het natuurlijk ook. Sommige brokers richten zich juist niet op jongeren, maar juist op de wat oudere belegger. Een broker die hier voor kiest houdt zich vaak met name bezig met lange termijn beleggingen. Overigens kan het natuurlijk best zo zijn dat een jongere zich prettiger voelt bij een broker die zich richt op oudere beleggers, net zo al dat een belegger op leeftijd misschien juist graag gebruik maakt van moderne features zoals een app of een “fancy” platform.

Fondsbeleggen

Bent u een belegger die wel de voordelen (het rendement) uit een investering wilt halen, maar uzelf niet wilt vermoeien met de vraag welke acties u moet ondernemen? Dan is fondsbeleggen waarschijnlijk echt iets voor u. Diverse brokers bieden deze vorm van beleggen aan. U investeert een bepaald bedrag voor langere tijd in een beleggingsfonds en de beleggingsspecialisten van de broker gaan ermee aan de slag. Uw inleg wordt verspreid over meerdere aandelen en beleggingsproducten om de risico’s te reduceren.

Fondsbeleggen valt onder het zogenaamde vermogensbeheer. Wie op korte termijn een hoog rendement wil behalen moet misschien op zoek naar een alternatief, wie de tijd heeft en een mooi rendement wil halen uit z’n investering (en dus niet per se een zo hoog mogelijk rendement met dito risico) kiest voor fondsbeleggen. Wel moet er rekening mee worden gehouden dat de meeste brokers een relatief hoge inleg verwachten wanneer u als consument kiest voor deze vorm van beleggen. De minimale hoogte van de inleg verschilt per broker, dus dit is zeker een punt waarop het belangrijk is de verschillende brokers met elkaar te vergelijken.

Brokers vergelijken en de kosten

Brokers bieden diensten aan, dat is op zich geen nieuws. En diensten zijn nooit gratis. Een broker is een commerciële partij en dat houdt dus in dat er winst gemaakt moet worden. Dat betekent hoe dan ook dat er aan beleggen kosten verbonden zijn. Hoe een bepaalde broker die kosten verrekent met een belegger kan verschillen. Welke manier u het prettigst vindt uiteraard ook. De hoogte en de vormgeving van de kosten die u voor een beleggingsproduct of -dienst moet betalen zijn daarom een belangrijk punt waarop u de verschillende brokers zal moeten vergelijken.

In sommige gevallen worden de beleggingskosten verrekend met de beurskoers (de koers waarop u rendement behaalt wordt dus iets lager). Andere brokers vragen een (extra) bijdrage wanneer een klant gebruik wil maken van bepaalde diensten van het beleggingsplatform. Een voorbeeld van een dienst waarvoor bij sommige brokers extra moet worden betaald is het bekijken van real-time beurskoersen. Wie handelt op buitenlandse beurzen krijgt soms te maken met zogenaamde “valutakosten”, ook de “inactivity fee” (extra kosten wanneer er tijdelijk niet gehandeld wordt) is een manier waarop een aantal brokers geld van hun klanten binnenhalen. En dan hebben we de meest voor de hand liggende kostenpost nog niet eens genoemd: bij vrijwel elke broker betaalt een klant per transactie een bepaalde “transaction fee”. Dat bedrag varieert van een paar cent tot een paar euro per transactie.

Brokers vergelijken: gouden bergen…

Wat beleggen betreft kan het niet vak genoeg gezegd worden: beleggen brengt risico met zich mee. Het is daarom zaak om bij het brokers vergelijken goed op te letten of er geen verkeerde verwachtingen worden gewekt door een broker. Sommige brokers doen namelijk beloften die ze niet waar kunnen maken. Wanneer een broker met een verhaal komt dat te mooi lijkt om waar te zijn… is het verhaal vaak ook te mooi om waar te zijn.

Brokers die adverteren met rendementen die (dik) boven de 10 procent uitkomen of brokers die beweren dat u uw inzet kunt verdubbelen of verdrievoudigen zijn vaak bijzonder louche partijen. Het is zeer riskant om met dit soort ondernemingen in zee te gaan. Check altijd of een broker een vergunning heeft. Het is het best wanneer een broker voldoet aan de eisen die de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) stelt. Brokers waarbij u vaak extra risico’s loopt zijn vaak ondernemingen die (statutair) gevestigd zijn op plekken als Cyprus, Israël of de Britse Kanaaleilanden. Vaak zitten bepaalde brokers daar omdat de regels voor het beschermen van beleggers daar minder streng zijn dan in de Europese Unie.

Brokers en groen beleggen

Bent u iemand die verantwoord wilt beleggen? Dat kan op allerlei manieren. In dit geval bedoelen we met verantwoord beleggen dat er rekening wordt gehouden met het milieu. Tot nog niet zolang geleden kregen “groene” beleggers leuke belastingvoordeeltjes. Dat is helaas tegenwoordig niet meer het geval. Wie nu “groen” belegt doet dit uit principe. Brokers die maatschappelijk verantwoord beleggen geven dit meestal duidelijk aan in hun advertenties en in hun prospectus omdat dit tegenwoordig een goede manier is om (bewuste) consumenten te trekken.

Beleggen na een overstap

In de vergelijking die u gaat maken tussen de verschillende brokers is het (naast de kosten) goed om te kijken naar de gang van zaken tijdens een overstap. Zo voorkomt u dat u voor vervelende verrassingen komt te staan. We noemen een voorbeeld. Bij sommige brokers is het zo dat een overstap enkele dagen duurt. Soms betekent dit dat u in de periode dat de administratie van uw overstap wordt geregeld niet kunt handelen. Laat u hierover altijd goed informeren.

Meer informatie over de brokers in deze vergelijking:  AlexBinckbankDeGiro –  IG Markets –  Lynx – Markets.comPlus500 – Saxo BankToday’s Brokers

Tip: Kun je tijdens het brokers vergelijken niet kiezen voor 1 broker? Vraag dan bij verschillende brokers een informatiepakket aan of open een demoaccount.

Brokers Vergelijken
4.1 (81.5%) 40 stemmen