Brokers Vergelijken

Alle online Brokers vergelijken

Waarom brokers vergelijken? Beleggen wordt voor steeds meer mensen een heel interessant alternatief om hun vermogen te laten groeien. Tegenwoordig levert het traditionele sparen gewoon echt heel erg weinig op. Kijken we naar de spaarrente en betrekken we daar bijvoorbeeld de inflatie bij dan kunnen we wel stellen dat het bijna nog lonender is om geld in een oude sok te stoppen dan om het op een ‘ouderwetse’ spaarrekening te storten. Maar goed, een oude sok levert ook niets op. Wie zijn geld belegt kan echter wel interessant rendement uit zijn inleg halen. Tegelijkertijd houdt beleggen altijd een zeker risico in waardoor veel mensen toch een beetje riskant vinden om zich op de beursvloer te begeven.

Broker als professionele hulp

Voor wie wel graag wil beleggen, maar zelf geen specialist is zijn er (gelukkig) een aantal partijen die zich hebben gespecialiseerd in beleggen. Zij nemen het beleggen uit handen of geven tips aan mensen die wel zelf hun beleggingsportefeuille willen beheren. Deze beleggingsspecialisten worden brokers genoemd. Vaak wordt er specifiek gesproken over internetbrokers omdat ze hun diensten via een online platform aanbieden.

Wie met behulp van zo’n broker wil beleggen kan het hele proces dus uitbesteden of de transacties letterlijk vanuit zijn luie stoel regelen. Brokers zijn natuurlijk wel commerciële partijen. Dat betekent dat er transactiekosten en enkele andere kosten worden doorgerekend aan de beleggende consument. Deze kosten worden vaak ‘fee’s’ genoemd. Omdat de verschillende brokers verschillende tarieven hanteren is het verstandig om de diverse brokers goed te vergelijken. Met name ook omdat niet alleen de hoogte van de transactiekosten doorslaggevend hoeven te zijn. De verschillende vormen van services die geboden worden kunnen uiteraard ook een reden zijn o voor een bepaalde broker te kiezen.

Wat doet een broker?

Brokers Vergelijken - Geld24.nlEen (online) broker houdt zich dus bezig met beleggen. Dat is echter wel wat kort door de bocht. Voordat u een broker uitkiest zal u toch iets beter moeten weten wat het taken- en dienstenpakket van een broker eigenlijk omvat. Zoals gezegd maakt een broker beleggen mogelijk. Beleggen kan echter op talloze verschillende manieren. Zo zijn er de ‘gewone’ aandelen die de meeste mensen wel kennen. Maar naast aandelen zijn er ook nog een groot aantal andere beleggingsproducten waarmee kan worden gehandeld.

Zo zijn er opties, indices, futures, grondstoffen en CFD’s (contract for differances). Elk van die beleggingsproducten heeft een bepaalde mate van risico in zich; de één meer dan de ander. Alleen al om voldoende informatie over de verschillende beleggingsproducten te kunnen vinden is het handig als u klant bent bij een broker. Maar het bestaansrecht ontleent een (online) broker niet uit het geven van informatie. Het bestaansrecht van een broker bestaat eruit dat de broker als tussenpersoon optreedt. Concreet betekent dit dat een broker de service biedt waardoor een belegger de mogelijkheid heeft om te handelen. Door bijvoorbeeld de noodzakelijke koersinformatie beschikbaar te stellen. En door het uitvoeren van de transacties waarvoor een belegger de opdracht geeft.

Brokers vergelijken: zelfstandig beleggen

Wie brokers wil vergelijken om een goede beleggingspartner te kunnen vinden moet in eerste instantie weten wat voor soort belegger hij persoonlijk is. Zo is het van belang om erachter te komen of u wilt beleggen op de lange termijn of juist op de korte termijn. Wie namelijk snel rendement wil behalen zal vaak een andere broker uitkiezen dan iemand die zijn beleggingen voor geruime tijd vast wil laten staan. Wat misschien nog wel belangrijker is dat is de vraag of u zelfstandig wilt beleggen of dat u een expert voor u wil laten beleggen. Wie zelfstandig wil beleggen moet meer zaken zelf regelen. Wie niet zelfstandig wil beleggen kiest voor een broker die het zogenaamde ‘fondsbeleggen’ aanbiedt.

Bent u iemand die er vertrouwen in heeft dat er genoeg financiële en economische kennis bij u aanwezig is? Dan ligt het voor de hand om zelfstandig te beleggen. Maar daarmee bent u er natuurlijk nog lang niet. De mogelijkheden qua beleggen zijn bijna letterlijk eindeloos en welke broker voor u de beste en meest passende is hangt van veel verschillende zaken af. Dan is het misschien lastig om te kiezen. Tegelijkertijd is de juiste keuze voor een broker ontzettend belangrijk. Het gaat om uw geld en vermogen en dus moet u in zee gaan met een partij die u vertrouwt.

Brokers vergelijken kan dus alleen op de juiste manier wanneer u voor uzelf helder hebt wat u wilt. Stel bijvoorbeeld dat u graag wilt beleggen in grondstoffen dan vallen de brokers die deze mogelijkheid niet bieden natuurlijk af. Datzelfde geldt uiteraard voor andere soorten (specifieke) beleggingsproducten. Ook de mate van hulp (bijvoorbeeld beleggingstips) spelen een grote rol bij het vergelijken van brokers. En uiteindelijk de keuze voor de broker waar u klant bij wil worden.

Brokers vergelijken: fondsbeleggen

Hebt u niet de kennis om de complexe wereld van ‘trading’ voldoende te kunnen overzien? Of hebt u simpelweg geen tijd of zin om hier tijd en aandacht in te investeren? Dan ligt het voor de hand dat u voor fondsbeleggen kiest als u een broker uit gaat kiezen. Bij fondsbeleggen neemt de (online) broker namelijk een groot deel van de werkzaamheden voor zijn rekening. Overigens kan dit natuurlijk ook weer per broker verschillen. Het klassieke fondsbeleggen komt erop neer dat u het geld dat u wilt beleggen in feite ‘uitbesteed’ aan de broker. Die verdeelt uw inleg vervolgens over een aantal aandelen en markten.

Zodoende ontstaat er een fonds met verschillende aandelen. Het risico wordt op die manier gespreid. Als belegger kunt u er dus voor kiezen de invulling van uw portefeuille volledig aan de broker over te laten. Veel brokers bieden echter ook de mogelijkheid om invloed op de inhoud van uw beleggingspakket uit te oefenen. Bijvoorbeeld door de door u gewenste tactiek aan te geven. U kiest bijvoorbeeld voor progressief, conservatief of gematigd beleggen. Daarmee bepaalt u de hoeveelheid risico die met uw inleg genomen mag worden.

Brokers vergelijken: gaat u internationaal?

De uitspraak is bekend: “de wereld is een dorp”. En die uitspraak is waar. Handel over de grenzen is door de opkomst van internet nu voor elke consument heel gebruikelijk. Shoppen in webwinkels uit de Verenigde Staten, Japan of Duitsland; het kan tegenwoordig zeer eenvoudig. Diezelfde internationalisering zien we in de beleggingswereld. U hoeft zich echt niet meer te beperken tot de AEX (de graadmeter van de Amsterdamse beurs). Als u liever op de beurs van Tokio of op Wall Street in New York belegt is dat tegenwoordig geen enkel probleem meer. Diverse brokers zijn u graag van dienst als u de ambitie hebt om internationaal te beleggen. Vanzelfsprekend is dit dus een punt dat u mee moet nemen als u brokers gaat vergelijken.

Internationale brokers vergelijken

Tegenwoordig is de handel zo internationaal dat u niet alleen de mogelijkheid hebt om te beleggen in internationale aandelen, er is nog meer mogelijk. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om met een internationale broker in zee te gaan. Meer concreet: een broker die in het buitenland is gevestigd. Wanneer u de verschillende brokers gaat vergelijken kunt u er namelijk voor kiezen om alleen Nederlandse brokers in de vergelijking mee te nemen, of om het aantal mogelijkheden te vergroten. Houdt er wel rekening mee dat brokers die (bijvoorbeeld) buiten de EU gevestigd zijn andere regels kunnen hanteren. En belangrijker nog: brokers buiten de EU hoeven in sommige gevallen niet te voldoen aan de strenge regels die binnen de EU wel gelden. Dat betekent dus dat u in dat soort gevallen meer risico kan lopen.

Overstappen naar andere broker

Beginnende beleggers moeten natuurlijk brokers vergelijken. Maar ook als u al langere tijd belegt is het slim om af en toe de mogelijkheden te vergelijken. Want zit u bij uw huidige broker wel goed? Het zou best kunnen dat u door een overstap veel meer mogelijkheden krijgt. Of dat u minder kosten hoeft te maken.

Hoe dan ook, er kunnen diverse redenen zijn. Waar u in het geval van een overstap van de ene naar de andere broker goed op moet letten zijn de voorwaarden van zo’n overstap. Het kan namelijk zijn dat er kosten worden gerekend om uw aandelen of opties ‘over te zetten’. Bij sommige brokers zijn die kosten relatief hoog. Bij andere brokers juist relatief laag. En dan zijn er ook nog brokers die u compenseren als u besluit naar hen over te stappen. Zeker wanneer u al vrij forse aandelenpakketten hebt kunnen de kosten van een overstap in het slechtste geval dus fors oplopen. Logisch dus dat u daar bij het vergelijken van de verschillende brokers goed op moet letten.

Beleggen na een overstap

In de vergelijking die u gaat maken tussen de verschillende brokers is het (naast de kosten) goed om te kijken naar de gang van zaken tijdens een overstap. Zo voorkomt u dat u voor vervelende verrassingen komt te staan. We noemen een voorbeeld. Bij sommige brokers is het zo dat een overstap enkele dagen duurt. Soms betekent dit dat u in de periode dat de administratie van uw overstap wordt geregeld niet kunt handelen. Laat u hierover altijd goed informeren.

Meer informatie over de brokers in deze vergelijking:  AlexBinckbankDeGiro –  IG Markets –  Lynx – Markets.comPlus500 – Saxo BankToday’s Brokers

Tip: Kun je tijdens het brokers vergelijken niet kiezen voor 1 broker? Vraag dan bij verschillende brokers een informatiepakket aan of open een demoaccount.

Brokers Vergelijken
4.2 (84.32%) 37 stemmen