Bewindvoerders hekelen hoge banktarieven

Bewindvoerders hekelen hoge banktarieven
Bewindvoerders hekelen hoge banktarieven

Een aantal mensen in Nederland is niet in staat om op een verstandige en volwassen manier zijn eigen financiële zaken te regelen. Nu komt dit geregeld voor (we hoeven alleen maar naar het aantal mensen met een betalingsachterstand te kijken), maar in bepaalde gevallen is er meer aan de hand. Dat is het geval bij mensen die bijvoorbeeld door een verslaving of psychische aandoening niet meer over de juiste geestelijke vermogens beschikt om zelfstandig met geld om te gaan. Deze groep mensen wordt soms door de rechter onder curatele of onder bewind geplaatst. Iemand anders behartigt dan voor hen de financiële zaken. Iemand die onder bewind is gesteld mag geen (grote) financiële transacties uitvoeren, maar blijft wel handelingsbekwaam. Iemand die onder curatele is gesteld is mag ook geen financiële transacties uitvoeren en is daarnaast ook handelingsonbekwaam.

Hoog banktarief voor mensen onder bewind en curatele

Onlangs ontstond er de nodige ophef over de handelswijze die (met name) ABN Amro hanteert met betrekking tot de rekeningen van mensen die onder bewind of curatele zijn gesteld. De Branchevereniging voor Professionele Bewindvoerders en Inkomensbeheerders (BPBI) had namelijk geconstateerd dat de banktarieven die deze bank hanteert voor mensen onder curatele/bewind spectaculair veel hoger liggen dan voor mensen die niet in deze groep vallen.

BPBI: “kwetsbare burgers gestraft!”

De BPBI is op zijn zachtst gezegd niet erg gecharmeerd van de actie van ABN Amro om de tarieven voor deze groep kwetsbaren te verhogen. Volgens voorzitter Jan Mastwijk worden “de meest kwetsbare burgers gestraft voor het feit dat zij een beschermende maatregel nodig hebben.” Mastwijk wijst erop dat onder bewind of curatele gestelde mensen zwaarder belast worden dan andere burgers terwijl de eerste groep sowieso al in financieel zwaar weer zit.

De extra kosten die ABN Amro rekent hebben veelal te maken met extra transacties die uitgevoerd moeten worden op het moment dat een bewindvoerder of curator het zaakje overneemt. Doordat de rekeningen van de betreffende persoon vaak op naam van een stichting staan komen er extra transacties kijken bij het beheer van de rekeningen.

Reactie ABN Amro

Nadat het dagblad Trouw melding had gemaakt van de hoge tarieven die er door ABN Amro worden geheven op de rekeningen van onder curatele of bewind gestelde personen was lieten diverse curatoren en bewindvoerders duidelijk hun afkeer blijken. ABN Amro zag zich daarom genoodzaakt een reactie op de ontstane ophef te geven. Zeker omdat het aantal rekeningen waarbij dit onderwerp speelt in de tienduizenden loopt. Volgens de bank was er echter niet zo veel aan de hand. Volgens ABN Amro is er voor deze rekeningen een speciale ‘aangepaste en klantvriendelijke’ werkwijze in het leven geroepen. En ja, die is inderdaad wat prijziger…

Bewindvoerders hekelen hoge banktarieven
Deel uw ervaring
Gerelateerde artikelen
Meer in Geldzaken
Lage hypotheekrente leidt tot optimisme over woningmarkt
Lage hypotheekrente leidt tot optimisme over woningmarkt

Momenteel lijkt het niet op te kunnen; de economie trekt aan en het consumentenvertrouwen neemt toe. Een goed voorbeeld hiervan...

Sluiten