Beter sparen voor je pensioen? Reken in dagen!

Beter sparen voor je pensioen? Reken in dagen!
Beter sparen voor je pensioen? Reken in dagen!

Veruit de meeste Nederlanders sparen momenteel voor hun pensioen zodat ze op hun oude dag een extraatje hebben als aanvulling op hun AOW. Wanneer er naar gevraagd wordt zullen de meeste spaarders aangeven dat het sparen voor het pensioen belangrijk is. Toch blijkt uit diverse onderzoeken en enquêtes dat veel mensen eigenlijk niet precies weten hoe het nu zit met de hoogte van hun pensioen en de beste manier om daarvoor te sparen. Veel mensen geven aan dat pensioensparen een ver-van-hun-bed-show is en dat ze de regelingen rondom het pensioen bovendien onduidelijk vinden. Dat is niet verwonderlijk: het moment waarop mensen hun pensioen ontvangen ligt in de (verre) toekomst, dus kan de urgentie van voldoende sparen gemakkelijk op de achtergrond raken. Wat doen we daar aan? Onderzoekers die publiceerden in het wetenschappelijke blad Psychological Science hebben misschien de oplossing!

Verschil in spaargedrag tussen groepen proefpersonen

Geld opzij zetten voor een verre toekomst lijkt misschien niet zo noodzakelijk. Opvallend is daarom dat uit het onderzoek in Psychological Science bleek dat het gevoel van urgentie om te sparen bij proefpersonen spectaculair toenam terwijl de periode waarvoor gespaard moest worden niet veranderde? Hoe dat kan? Dat heeft alles te maken met tijdsperceptie. In het onderzoek kregen de proefpersonen een tekst te lezen waarin er moest worden gespaard voor een pensioen of voor het bekostigen van een studie voor de kinderen. In het geval van de studerende kinderen zou het kind over exact 18 jaar gaan studeren. Toch was de ene groep proefpersonen geneigd veel eerder met sparen te beginnen dan de tweede groep.

Rekenen in dagen versterkt gevoel van urgentie

Hoe kwam het dat er in twee groepen zo verschillend gedacht werd over het belang van sparen? De tijd waarmee rekening gehouden moest worden was weliswaar in groep A gelijk aan die van groep B, namelijk 18 jaar, toch was er één klein maar belangrijk verschil. In de tekst die de personen uit groep A te lezen kregen werd gesproken over 18 jaar. In de tekst die de personen uit groep B te lezen kregen werd gesproken over 6.570 dagen. De periode was dus precies even lang. Toch waren personen uit Groep B eerder geneigd te gaan sparen. Conclusie: een tijd die in dagen wordt uitgedrukt voelt korter aan dan een tijd die in jaren wordt uitgedrukt.

Dit psychologische trucje kan je natuurlijk ook zelf toepassen om jezelf te stimuleren fanatieker te sparen voor je pensioen. Reken het aantal jaar gewoon om naar een aantal dagen, en waarschijnlijk gaat het sparen veel eenvoudiger.

Beter sparen voor je pensioen? Reken in dagen!
4 (80%) 1 stemmen
Gerelateerde artikelen
Meer in Sparen
Spaarrente: ABN Amro en ING volgen voorbeeld Rabobank
Spaarrente: ABN Amro en ING volgen voorbeeld Rabobank

De Rabobank was de eerste, maar naar nu blijkt in elk geval niet de laatste bank die de spaarrente op...

Sluiten