Betalen met je gezicht als ‘pincode’

Betalen met je gezicht als ‘pincode’
Betalen met je gezicht als ‘pincode’

Wie dacht dat gezichtsherkenning alleen maar in spannende films of sf-boeken voorkwam vergist zich. De techniek gaat razendsnel en een voorbeeld daarvan is de manier waarop MasterCard betalen met de creditcard mogelijk gaat maken. Onlangs zijn de eerste proeven gestart waarbij gezichtsherkenning de rol van pincodes en wachtwoorden overneemt.

Biometrische technologie

Elk gezicht staat op zichzelf, en van dat gegeven gaan ze bij MasterCard gebruik maken. De biometrische kenmerken van elk mens zijn zo verschillend dat elke persoon uniek is, dit geldt zelfs voor tweelingen. Waar het in de test van MasterCard concreet op neerkomt: betalen doet u in het vervolg met een selfie. De reden dat er in Nederland met deze nieuwe technologie getest wordt is dat de Nederlandse consument “vooruitstrevend is in het omarmen van nieuwe technologieën”, althans dat beweert MasterCard.

Betalen in webshops

Betalen door gebruik te maken van een selfie is vooral handig wanneer u een aankoop doet in een webshop. In fysieke winkels is het namelijk al mogelijk om zonder pincode te betalen door gebruik te maken van contactloos betalen. De verwachting van MasterCard is dat consumenten ditzelfde gemak ook willen ervaren wanneer ze online aankopen doen. De unieke biometrische kenmerken van een consument zorgen ervoor dat dit (als alles goed werkt) een fluitje van een cent is.

Vingerafdruk

Niet alleen het gezicht (en dan met name de iris in het oog) is uniek, datzelfde geldt voor de vingerafdruk. Dat laatste weet iedereen natuurlijk allang, omdat er al jaren gebruik wordt gemaakt van de vingerafdruk om personen op te kunnen sporen wanneer er sprake is van een misdrijf. Ook de vingerafdruk is een biometrisch kenmerk en net als het gezicht gaat dit gebruikt worden om een betaling mee te kunnen bevestigen. Wie dus geen zin heeft om steeds selfies te moeten maken kan altijd nog kiezen voor een vingerafdruk als alternatieve pincode.

Doe mee aan de testfase

Bent u geïnteresseerd in deze nieuwe manier van betalen en wilt u zelf meedoen in de testfase van deze moderne techniek? Het enige dat u nodig heeft is een creditcard van MasterCard en een Android of Apple-toestel. In de Apple Store of via Google Play is de zogenaamde Identity Check App te downloaden. Na het activeren van deze app kunt u betalingen verrichten met gebruik van uw unieke biometrische kenmerken. De algemene verwachting is dat wachtwoorden en pincodes binnen nu en enkele jaren definitief tot het verleden zullen behoren.

Betalen met je gezicht als ‘pincode’
5 (100%) 1 stemmen
Gerelateerde artikelen
Meer in Creditcard Online
Banken vaak (bewust) onduidelijk over kosten creditcard
Banken vaak (bewust) onduidelijk over kosten creditcard

Een creditcard is in feite gewoon een manier om geld uit te geven dat je op het moment zelf niet...

Sluiten