Belastingvoordeel voor banken bij nieuw soort lening

Belastingvoordeel voor banken bij nieuw soort lening
Belastingvoordeel voor banken bij nieuw soort lening

Om te voorkomen dat er een nieuwe bankencrisis ontstaat heeft de staatssecretaris van Financiën, Eric Wiebes een belastingvoordeel aangekondigd voor banken die een bepaald type lening (Contingent Convertible) aan andere banken uit gaan geven. De lening waar het om gaat is een lening die omgezet kan worden in bufferkapitaal wanneer een bank een schok in de financiële markt op moet vangen, iets dat tijdens een crisisperiode regelmatig noodzakelijk is. Op deze manier wordt voorkomen dat het bufferkapitaal naar een kritiek niveau zakt. Dat lijkt op het eerste gezicht een goede regeling, die de stabiliteit op de financiële markt op de koop toe ook nog eens verbetert. De vraag is echter of deze nieuwe lening ook daadwerkelijk voor stabiliteit zorgt. Verschillende economen en onderzoekers hebben hier grote twijfels over.

Een goede oplossing of gebakken lucht?

Je zou zeggen dat niemand er op tegen is als een Contingent Convertible zorgt voor meer financiële stabiliteit, en met die gedachte valt een fiscaal voordeel zoals de staatssecretaris dit aan de banken wil aanbieden ook nog wel te billijken. Toch lijkt het idee naast positieve kanten ook wel een paar slechte eigenschappen te hebben. Tobias Berg van de universiteit van Bonn (Duitsland) vreest dat banken er voor zullen kiezen om geen extra kapitaal aan te houden omdat hiervoor de nieuwe lening kan worden gebruikt.

De Nederlandse econoom Arnoud Bout is dat met hem eens, hij wijst er op dat het fiscale voordeel dat de Nederlandse overheid de banken biedt juist een verkeerd signaal is. volgens hem zouden banken juist wettelijk verplicht moeten worden om meer kapitaal aan te trekken. Sweder van Wijnbergen is ook bijzonder kritisch, hij vreest een domino-effect wanneer een bank een lening aangaat bij een andere bank en vervolgens niet meer aan de verplichtingen kan voldoen. Niet alleen de bank die de lening aanvraagt is op zo’n moment de pineut, ook de bank die de lening verstrekt raakt op die manier in financiële moeilijkheden.

Wiebes reageert nog niet

Vooralsnog heeft staatssecretaris Wiebes nog niet gereageerd op de uitlatingen van de topeconomen. De verwachting is dat hij binnenkort door de Tweede Kamer om opheldering zal worden gevraagd aangezien de stellingen van de economen zaterdag 6 december 2014 zullen worden uitgezonden in het radioprogramma Argos. Het lijkt er op dat Wiebes bij zijn oorspronkelijke plan zal blijven waardoor het fiscale voordeel voor de banken uit zou kunnen komen op honderden miljoenen euro’s per jaar.

Belastingvoordeel voor banken bij nieuw soort lening
4 (80%) 3 stemmen
Gerelateerde artikelen
Meer in Lenen
Crowdfunding, het nieuwe geld lenen?
Crowdfunding, het nieuwe geld lenen?

Steeds vaker hoor je de term 'Crowdfunding' terugkomen in het nieuws. Wat is Crowdfunding? En is deze nieuwe leenvorm nou...

Sluiten