Belastingaangifte wordt minder ingewikkeld

Belastingaangifte wordt minder ingewikkeld

Blauw is een prachtige kleur als het over een heldere lucht gaat, maar wanneer er een blauwe envelop in de brievenbus belandt gaan bij de meeste Nederlanders de nekharen al recht overeind staan. Het doen van de belastingaangifte is dan ook één van de meest vervelende en tijdrovende klusjes die je je kan voorstellen. En dat ondanks het feit dat de Belastingdienst het niet leuker kan maken, maar wel makkelijker…

Ruimere deadline

Leuker wordt het inderdaad niet, maar het ziet er naar uit dat het doen van inkomstenbelasting vanaf dit jaar inderdaad gemakkelijker gaat worden. Een voordeel is al dat de Belastingdienst de burger dit jaar meer tijd geeft om de administratie bij te werken. In plaats van een deadline die op 1 april staat mag er nu een maand langer gewacht worden met het insturen van de gegevens. 1 mei is vanaf dit jaar de datum die rood omcirkeld in de agenda moet staan.

Belastingdienst lijkt slogan waar te maken

Niet alleen de deadline is vanaf dit jaar aangepast, ook hoeven belastingbetalers sinds dit jaar geen ingewikkeld formulier meer te downloaden. De aangifte kan vanaf nu namelijk gedaan worden via een persoonlijke pagina op de website van de Belastingdienst. Op deze pagina zal in de meeste gevallen het merendeel van de cijfers al correct zijn ingevuld. Voor mensen die het allemaal graag nog moderner aanpakken is het zelfs mogelijk om de belastingaangifte te regelen via een app.

Duidelijkheid voor 1 juli

Dankzij de nieuwe manier van belastingaangifte en verwerking verwacht de Belastingdienst de belastingbetaler nog beter te kunnen bedienen. Dit zou het hele proces behoorlijk moeten versnellen zodat iedereen die de deadline haalt voor 1 juli 2015 precies weet waar hij aan toe is. Of dit ook echt gaat lukken is natuurlijk een interessante vraag, want het gedoe met de pgb-aangiftes van deze winter laat zien dat veranderingen vaak met horten en stoten gepaard gaan.

Check, check, dubbelcheck

Hoewel het voor de gemiddelde belastingaangever natuurlijk is toe te juichen dat de procedure wordt vereenvoudigd en de deadline wordt verruimd blijven er altijd zaken waarover onduidelijkheid kan bestaan. Met name als er op het gebied van werk, woonplaats of burgerlijke staat iets is veranderd in het afgelopen jaar is het van groot belang om de cijfers die de Belastingdienst alvast heeft ingevuld goed te controleren. Die controle kunt u vanaf 1 maart uitvoeren, want vanaf die datum zijn de gegevens in te zien.

Belastingaangifte wordt minder ingewikkeld
4 (80%) 2 stemmen
Gerelateerde artikelen