Banken vaak (bewust) onduidelijk over kosten creditcard

Banken vaak (bewust) onduidelijk over kosten creditcard
Banken vaak (bewust) onduidelijk over kosten creditcard

Een creditcard is in feite gewoon een manier om geld uit te geven dat je op het moment zelf niet hebt. De benaming creditcard zegt wat dat betreft voldoende: het gaat hier om krediet. Wat dat betreft is American Express een uitzondering, want deze financiële dienstverlener geeft slechts chargecards uit. Banken zoals ABN Amro en ING daarentegen geven creditcards uit waarmee er inderdaad sprake is van krediet. Op zich is dat natuurlijk geen enkel probleem, ware het niet dat diverse partijen, waarschijnlijk bewust, de negatieve kanten van een creditcard, namelijk het financiële risico niet duidelijk communiceren. Een kwalijke zaak, en vervelend voor de consument!

Lening vaak op de ‘betaalpagina’

De onduidelijkheid ontstaat vaak al direct op het moment dat een (potentiële) klant de website van een creditcardverstrekker bezoekt. Uiteraard heeft een dergelijke pagina verschillende subpagina’s, voor elk onderwerp een specifieke. Tot zo ver nog niets aan de hand. Het gedoe begint echter op het moment dat er gezocht wordt naar een creditcard. Bij ING en ABN Amro worden de creditcards namelijk genoemd op pagina’s die gaan over betalen. Dat lijkt logisch, maar het zou duidelijker zijn wanneer informatie over een creditcard op de pagina ‘lenen’ zou staan. Daarbij komt nog eens dat de waarschuwing “Geld lenen kost geld” niet op elke pagina met als onderwerp creditcards te vinden is. Dat is op zijn zachtst gezegd bijzonder te noemen, aangezien deze waarschuwing wettelijk verplicht is bij een leenproduct.

Rente? Lees de kleine lettertjes

Het zijn overigens niet alleen maar banken die qua communicatie richting de klant nog wel wat kunnen leren als het gaat om creditcards. Ook andere instellingen die creditcards aanbieden maken zich er in bepaalde gevallen nogal gemakkelijk vanaf. Een voorbeeld hiervan is de ANWB. Marketingtechnisch is het weliswaar slim om klanten te lokken met spaarrente op de creditcard, maar in de praktijk blijkt dit toch iets minder mooi dan wordt voorgespiegeld. Over de eerste 500 euro is de spaarrente bij de ANWB namelijk 0 procent… Dat schiet lekker op!

Debetrente is hoog

Een onderdeel van het informatiepakket waar diverse aanbieders van creditcards ook nog wel wat op mogen verbeteren is het onderwerp debetrente. In plaats van direct heel duidelijk te wijzen op de hoge debetrente (vaak zo’n 14 procent) wijzen de diverse aanbieder liever op de mogelijkheid om spaarrente te ontvangen op de creditcard. Toch brengt juist de hoge debetrente veel creditcardeigenaren in de financiële problemen. Het lijkt dan ook aantrekkelijk: financiële gaten dichten door het aanschaffen van een creditcard. Aangezien de totale rentekosten echter op jaarbasis op kunnen lopen tot boven de 25 procent is het simpelweg een dom idee om op deze manier te ‘lenen’. Hebt u echt geld nodig dan is het afsluiten van een ‘gewone’ lening in elk geval qua rentekosten veel voordeliger.

Banken vaak (bewust) onduidelijk over kosten creditcard
4 (80%) 1 stemmen
Gerelateerde artikelen
Meer in Creditcard Online
Betaaldienst Samsung Pay richting Europese markt
Betaaldienst Samsung Pay richting Europese markt

Contactloos betalen met je creditcard is aan een enorme opmars bezig. Op dit moment is deze betaalmogelijkheid een optie in...

Sluiten