Schade aan je auto is hoe dan ook iets wat je liever niet hebt. Ten eerste omdat je auto niet meer zo nieuw en mooi is als dat hij was, ten tweede omdat je een heleboel moet gaan regelen met je autoverzekeraar. Zelfs met de meest moderne vormen van schade melden kost het je tijd en energie die je eigenlijk wel beter kunt gebruiken. En daar komt nog maar eens bij dat je moet hopen dat je autoverzekering volledig genoeg is. Want een verzekering dekt vaak niet alle schade.
Inhoudsopgave
Er wordt namelijk naar de oorzaak van de schade gekeken. Ben je allrisk verzekerd dan is dat geen probleem: je verzekeraar verzekerd dan (vrijwel) alle schade, ongeacht de oorzaak. De meeste bestuurders zijn echter niet allrisk verzekerd, de dagwaarde van hun auto is dat simpelweg niet waard. En wanneer je niet allrisk verzekerd bent is het best nuttig om eens te kijken wat je verzekeraar in bepaalde omstandigheden doet. Bijvoorbeeld in omstandigheden die gerust als “extreem” getypeerd mogen worden.
Extreme omstandigheden?
Extreme omstandigheden… in Nederland valt dat meestal toch wel mee? Op zich wel, de kans dat je auto vertrappeld wordt door een kudde bizons is niet groot. Ook de mogelijkheid dat je auto plotseling in een sinkhole verdwijnt is in ons land niet zo groot. Het lijken misschien hele flauwe voorbeelden, maar in sommige landen zijn dit reële gevaren. Toch zijn er omstandigheden vlak bij huis die je totaal niet verwacht en die tot forse schade aan je auto kunnen leiden. Omstandigheden die op het eerste gezicht misschien wel net zo onwaarschijnlijk lijken als het genoemde sinkhole of de kudde bizons. We nemen een aantal van deze (op het oog onwaarschijnlijke) scenario’s onder de loep.
Rellen en autoschade
Een mogelijk scenario waarbij je auto forse schade oploopt is het ontstaan van grootschalige rellen. De kans dat jij daar last van gaat krijgen is misschien niet enorm groot, maar wel aanwezig. Je moet maar pech hebben… En het komt natuurlijk voor: groepen voetbalsupporters die huishouden voor of na een wedstrijd, jongeren die tijdens een dorpsfeest of na afloop van een concert een slagveld aanrichten, of -zoals de laatste tijd weleens in het nieuws is – motorbendes die hun onenigheid in de openbare ruimte uitvechten. Wanneer dat soort zaken gebeuren op de plek waar jij je auto geparkeerd hebt kan je direct met je verzekeringsmaatschappij gaan bellen.
En ben je dan verzekerd? En wanneer is iets een rel, of wanneer is iets “gewoon” vandalisme? Die laatste vraag is buitengewoon relevant. Want schade door (grootschalige) rellen wordt namelijk vergoed met een WA+-verzekering (beperkt casco) terwijl vandalisme alleen wordt gedekt wanneer je een allriskverzekering hebt afgesloten. Oh ja, met alleen een WA-verzekering ben je sowieso de pineut, maar dat wist je vast al.
Autoschade na terroristische aanslag
Een extreme omstandigheid die -helaas- tegenwoordig niet meer uit te sluiten valt is schade die ontstaat door een terroristische aanslag. Zonder elkaar helemaal gek te maken of onnodig angst aan te praten, de beelden uit Brussel, Berlijn en Parijs tonen aan dat een terroristische aanslag tegenwoordig tot de realistische mogelijkheden behoort. In eerste instantie is te hopen dat er dan geen dodelijke slachtoffers vallen. Vervolgens moet er naar de materiële schade worden gekeken. Bijvoorbeeld naar je beschadigde auto. Dekt jouw verzekering dan de schade? Terrorisme is een enorme uitzonderingstoestand. Voor schade die hierdoor ontstaat is er een speciale verzekeringsmaatschappij opgericht. De Nederlandse Herverzekeringsmaatschappij voor Terrorismeschaden (NHT). Wanneer jouw autoverzekeraar hierbij is aangesloten komt de vergoeding uit een speciaal fonds. De kans bestaat dat slechts een gedeelte van de schade gedekt wordt.
Laatst bijgewerkt op 26 september 2024 door Joris van Leeuwen.