Anonieme creditcard toch niet zo anoniem

Anonieme creditcard toch niet zo anoniem
Anonieme creditcard toch niet zo anoniem

Films en series staan er vol mee, de ‘bad guy’ die de autoriteiten te slim af is door slechts gebruik te maken van een anoniem wegwerpmobieltje en een anonieme creditcard. De politie zit met de handen in het haar, de misdadiger kan zijn gang gaan. Leuk uiteraard voor het spannende verhaal, maar de werkelijkheid is toch wel wat anders. Anonieme creditcards zijn namelijk een stuk minder anoniem dan je zou vermoeden.

Anonieme koper kan achterhaald worden

Onderzoekers doen er natuurlijk alles aan om lekken in een creditcard te vinden. Op die manier kwamen onderzoekers erachter dat het met enkele gegevens eenvoudig was om de persoon achter de anonieme creditcard te kunnen vinden. In het wetenschappelijke blad Science publiceerden zij recent over hun bevindingen. Conclusie: een koper met een anonieme creditcard is met 90 procent zekerheid te identificeren.

Transactiemoment

Een van de opvallendste zaken uit het onderzoek is toch wel dat het transactiemoment al heel veel zegt over de identiteit van de anonieme creditcardhouder. Dat lijkt logisch, maar daarbij moet wel gezegd worden dat alleen de dag van het transactiemoment werd gebruikt en dus niet het exacte tijdstip. Het enige dat in alle gevallen wel bekend was, was de winkel waar de transactie plaatsvond. Voor de rest waren veel gegevens anoniem, zoals naam en rekeningnummer. Ook de hoogte van het aankoopbedrag werd door de onderzoekers niet meegenomen in hun pogingen de koper te identificeren. Deden ze dat wel dan steeg de kans op identificatie met ruim 20 procent.

Uniek karakter verraadt koper

De reden dat een houder van een anonieme creditcard gemakkelijk kan worden opgespoord heeft vooral te maken met het aankoopgedrag van consumenten. Dat is in meer of mindere mate uniek. Op basis van de verschillende winkels die worden bezocht en waar gebruik wordt gemaakt van de creditcard is het relatief eenvoudig om deze gegevens zo te combineren dat de gebruiker te achterhalen is.

Risicogroepen

Een interessant detail dat uit het onderzoek naar anonieme creditcards naar voren kwam is dat er verschil zit tussen verschillende groepen creditcardgebruikers. Zo blijkt dat mensen met een hoog inkomen gemiddeld genomen makkelijker kunnen worden opgespoord dan mensen met een lager inkomen. Het verschil in kans bedraagt vijf procent. Dit kan verklaard worden doordat rijkere mensen meer aankopen doen waardoor een beter beeld van het kooppatroon van die persoon ontstaat. Vrouwen zijn overigens ook gemakkelijker op te sporen dan mannen. Vrouwen hebben over het algemeen namelijk ook een veel unieker kooppatroon dan mannen waardoor een combinatie van gegevens sneller tot ontmaskering leidt.

Anonieme creditcard toch niet zo anoniem
4 (80%) 3 stemmen
Gerelateerde artikelen
Meer in Creditcard Online
Creditcards van Visa blijken populair
Creditcards van Visa blijken populair

Dat creditcards voor de meeste mensen een prima mogelijkheid bieden om hun betalingen mee te regelen is inmiddels een bekend...

Sluiten