Amerikaanse creditcards worden op grote schaal vervangen

Amerikaanse creditcards worden op grote schaal vervangen
Amerikaanse creditcards worden op grote schaal vervangen

Creditcards zijn niet meer weg te denken uit het huidige betalingsverkeer. Het achteraf betalen van aankopen is erg aanlokkelijk voor veel consumenten, hoewel er natuurlijk ook wel wat risico’s aan kleven. De creditcard werd in eerste instantie ontwikkeld in de Verenigde Staten, en in dat land waar de creditcard werd “geboren”, hebben ze per 1 oktober 2015 een besluit genomen dat in Nederland al veel eerder is genomen. In de Verenigde Staten is men namelijk op grote schaal overgegaan op het vervangen van creditcards die slechts beschikken over een magneetstrook. De nieuwe generatie creditcards is uitgerust met niet slechts een magneetstrook, maar ook met een beveiligingschip. Voor één keer liepen de VS dus achter op Nederland, want bij ons was dit proces al veel eerder gestart.

Vernieuwde fraudeaansprakelijkheid leidt tot nieuwe creditcard

De belangrijkste reden dat er op grote schaal beter beveiligde creditcards in omloop gebracht worden heeft op dit moment vooral veel te maken met verandering in de Amerikaanse wetgeving. Per 1 oktober 2015 worden winkeliers namelijk verantwoordelijk gehouden voor fraude met creditcards, bijvoorbeeld door skimmen. Het is winkeliers er dus alles aan gelegen dat de creditcards waar hun klanten mee betalen op een goede manier beveiligd zijn.

De chip waarmee de beter beveiligde creditcard is uitgerust om skimmen tegen te gaan is ontwikkeld door Europay, MasterCard en Visa. Deze EMV-chip dankt zijn naam aan de eerste letter van de namen van de drie ontwikkelaars. Om gebruik te kunnen maken van de beter beveiligde creditcards zijn winkeliers in de Verenigde Staten momenteel hard bezig om hun kassasystemen zo aan te passen dat ze voldoen aan de EMV-standaarden.

Nederland loopt voorop

De introductie van de EMV-chip was niet het enige punt waarop Nederland voorop liep. Het bleek namelijk dat de EMV-chip ondanks zijn vermeende veiligheid toch gekraakt kon worden door hackers. Dit was op een gegeven moment bekend bij alle (Europese) landen waar een dergelijke chip in de creditcards verwerkt was. Opvallend genoeg werd er echter niet veel aan gedaan. Het enige land waar deze bedreiging wel serieus genomen werd was…Nederland. Daar werd het lek namelijk vrij snel afgedicht.

Komt Amerikaanse overstap te laat?

Maar weer even terug naar de VS. De vervanging van de ouderwetse creditcard komt daar nu dus pas goed op gang. De vraag is echter of dit niet veel te laat is. Wat is namelijk het geval? De kans dat de EMV-chip alweer zijn langste tijd gehad heeft lijkt vrij groot. Dit komt met name door de nieuwe alternatieven die Apple en Google aan het ontwikkelen zijn en waardoor betalen met de creditcard gebaseerd zal gaan worden op biometrische kenmerken.

Amerikaanse creditcards worden op grote schaal vervangen
5 (100%) 1 stemmen
Gerelateerde artikelen
Meer in Creditcard Online
Betalen met je gezicht als ‘pincode’
Betalen met je gezicht als ‘pincode’

Wie dacht dat gezichtsherkenning alleen maar in spannende films of sf-boeken voorkwam vergist zich. De techniek gaat razendsnel en een...

Sluiten