Alternatieven voor een spaarrekening

Leestijd: 2 minuten

Wist je dat 60% van de Nederlanders op zoek is naar naar alternatieven voor spaarrekening door de lage rente? In dit artikel bespreken we drie interessante opties voor je spaargeld in 2024.

Nu de rente op spaarrekeningen historisch laag is, gaan steeds meer mensen op zoek naar alternatieven die een beter rendement bieden.

In dit artikel bespreken we drie interessante alternatieven, namelijk beleggen, je hypotheek aflossen of een deposito met een vast rendement.

Hoe verhouden deze alternatieven voor spaarrekening zich tot elkaar? En wat past het beste bij jouw financiële situatie en risico's? Je leest het in dit artikel.

Beleggen

Steeds meer Nederlanders kiezen er voor om te beleggen met hun spaargeld. Door te beleggen in aandelen of obligaties kun je een hoger rendement behalen dan je op een spaarekening zou krijgen.

Door te beleggen in aandelen kun je mogelijk een hoger rendement behalen, terwijl obligaties meer zekerheid en een vast inkomen bieden.

Er zijn ook andere vormen van beleggen, zoals crowdfunding en peer-to-peer lenen. Hierbij leen je peer to peer geld uit of investeer je via crowdfunding in nieuwe bedrijven of projecten.

Wanneer je besluit om aan crowdfunding of peer to peer lenen te doen, doe dan eerst goed onderzoek en begrijp waar je in investeert.

Beleggingsfondsen en indexfondsen zijn ook interessant zijn. Je hoeft niet zelf uitgebreid onderzoek naar een bedrijf of sector te doen, je belegt namelijk in een mandje van verschillende aandelen, obligaties of andere instrumenten.

Hypotheek aflossen

Overwegen om je hypotheek af te lossen is slim. Het kan je maandlasten verminderen. Plus, je betaalt minder rente over de looptijd van je annuïteitenhypotheek of (bank-)spaarhypotheek. Dit is vooral handig als de hypotheekrente hoog is, de besparing op de hypotheek is dan groter dan wat je aan rente zou krijgen op een spaarrekening.

Stel, je lost €10.000 extra af op je hypotheek. Dan bespaar je ongeveer €30 elke maand bij een hypotheekrente van 2%.

Het aflossen van je vastgoed hypotheek zorgt voor meer financiële vrijheid. Je schulden gaan omlaag en je netto vermogen stijgt. Maar zorg dat je genoeg spaargeld overhoudt voor onvoorziene kosten. Bekijk ook goed de voorwaarden van je hypotheek, bij sommige verstrekkes moet je een boete betalen wanneer je extra aflost.

Het aflossen van je hypotheek kan een slimme financiële zet zijn. Het kan je namelijk helpen om op lange termijn geld te besparen en je financiële vrijheid te vergroten. Door versneld af te lossen, kun je immers de totale rentekosten verminderen en mogelijk eerder van je schuld af zijn.

Spaardeposito

Reguliere spaarrekeningen hebben vaak een lage rente. Daardoor zoeken spaarders naar betere opties. Een spaardeposito kan meer rendement geven. Je zet je geld voor een bepaalde tijd vast en krijgt daarvoor een hogere rente terug.

Spaardeposito's bieden hogere rentetarieven dan gewone spaarrekeningen. Neem als voorbeeld Freedom24. Zij geven tot wel 6,42% rente op euro's. Voor een rekening met Amerikaanse dollars kan dit zelfs 8,76% zijn. 

Het mooie van spaardeposito's is dat je je geld voor een vooraf bepaalde periode vastzet. Dit betekent dat je het niet zomaar kunt opnemen, maar het biedt wel de mogelijkheid om een hoger rendement te behalen.

Bonus: Creatief investeren, Van sneakers tot luxe goederen

Overweeg je andere spaaropties dan een spaarsrekening? Kijk dan eens naar unieke items. Exclusieve sneakers zijn meer dan alleen statussymbolen, ze kunnen soms ook flink meer waard worden. 

De sneakermarkt explodeert momenteel, met gelimiteerde edities van Nike en Adidas die flink in waarde stijgen en waar veel geld voor betaald wordt.

Modeliefhebbers weten dat bepaalde merken ook in waarde kunnen stijgen; een bijzondere tas van Hermès of een Rolex kan flink in waarde stijgen gedurende de jaren.