AFM waarschuwt ook in 2015 voor discutabele kredietaanbieders

AFM waarschuwt ook in 2015 voor discutabele kredietaanbieders
AFM waarschuwt ook in 2015 voor discutabele kredietaanbieders

Al in 2012 werd er behoorlijk gewaarschuwd voor een fenomeen dat steeds meer in opkomst was: het aanbieden van leningen tegen ‘zeer aantrekkelijke’ voorwaarden. Meerdere websites werden in de periode dat de krediet crisis het hevigst woedde uit de grond gestampt, en deze nieuwe kredietaanbieders deden de meest fantastische beloften aan de Nederlandse consument. Ook al zat je als individu ook tot over je oren in de schuldsanering, “er was altijd wel iets te regelen”. Nu is het inderdaad zo dat de mogelijkheden voor het afsluiten van een lening met de opkomst van online aanbieders enorm is toegenomen, maar zoals wel vaker lijden hier de goeden onder de slechten. En de (niet goed genoeg oplettende) consument is de dupe, met hele vervelende consequenties tot gevolg.

2012: AFM slaat alarm

Omdat als gevolg van de financiële crisis steeds meer Nederlanders behoefte hadden aan een gemakkelijk af te sluiten lening sprongen steeds meer dubieuze geldschieters in deze markt. Dat dit grote nadelen met zich meebracht ondervonden diverse consumenten die te maken kregen met illegale kredietverstrekkers die er bijzondere methoden op nahielden. Zo werd consumenten soms gevraagd om eerst geld over te maken naar de kredietverstrekker, voordat de lening werd verstrekt. Ook de communicatie met de malafide lening-aanbieders verliep in veel gevallen zeer slecht. Voor de Autoriteit Financiële Markten was dit in augustus 2012 reden om consumenten te waarschuwen niet met bepaalde partijen in zee te gaan. Aangeraden werd om, voordat een lening werd afgesloten, op de site van de AFM te checken of een kredietaanbieder wel toestemming had om leningen aan Nederlandse consumenten te verstrekken.

2015: illegale kredietverstrekkers blijken hardleers

Drie jaar nadat de AFM voor het eerst een waarschuwing tegen malafide kredietverstrekkers deed uitgaan lijkt de situatie weer wat genormaliseerd. De kredietcrisis is zo goed als voorbij en de Nederlandse en Europese economie trekt weer aan. Je zou dus denken dat de meeste consumenten niet meer zo wanhopig zijn dat ze bij een zeer dubieuze partij een lening af proberen te sluiten. Helaas: schijn bedriegt. Nog steeds zijn er illegale leningverstrekkers in Nederland actief. En nog steeds zijn er consumenten die in hun mooie aanbiedingen trappen.

Het blijkt zelfs zo erg te zijn dat de AFM ook in 2015 zich genoodzaakt ziet een ernstige waarschuwing aan de Nederlandse consument te geven. De belangrijkste tip die de AFM geeft is wederom dezelfde: “Ga niet in zee met partijen die handelen zonder de verplichte vergunning van de AFM!”. In de waarschuwing wordt één leningverstrekker met naam en toenaam genoemd: Emporium Financial. Wordt u benadert door deze partij om een ‘gunstige lening’ af te sluiten? Ga hier niet op in!

AFM waarschuwt ook in 2015 voor discutabele kredietaanbieders
5 (100%) 1 stemmen
Gerelateerde artikelen
Hoeveel kan ik lenen
Hoeveel kan ik lenen? ( 29 aug,2016 )
Lendico: Peer-to-peer lenen
Lendico ( 21 okt,2015 )
Meer in Lenen
Lendico: Peer-to-peer lenen
Lendico

Een lening afsluiten is één ding, de juiste lening afsluiten is weer heel iets anders. Wie geld nodig heeft voor...

Sluiten