Advies aan regering: laat mensen minder lenen voor eigen woning

Advies aan regering: laat mensen minder lenen voor eigen woning
Advies aan regering: laat mensen minder lenen voor eigen woning

Advies aan regering: laat mensen minder lenen voor eigen woningSommige zaken lijken zo gewoon dat de gemiddelde consument zich er amper vragen bij stelt. Neem nu de financiering van een eigen woning. Wie een eigen huis wil kopen heeft (tenzij u toevallig een miljonair bent) een hypotheek nodig. Het afsluiten van een hypotheek is daarom de gewoonste zaak van de wereld geworden: u gaat naar een hypotheekadviseur, legt uw financiële situatie en uw wensen uit en u krijgt advies. In veel gevallen kan de hypotheek zelfs direct worden afgesloten.

Dat het kopen van een eigen woning met geleend geld (namelijk via een hypotheek) bepaalde risico’s met zich meebrengt hebben we echter in de afgelopen jaren kunnen zien. Huizen kwamen onder water te staan en consumenten kwamen in grote problemen doordat niet meer aan de financiële verplichtingen kon worden voldaan. Een situatie die de hele Nederlandse economie negatief beïnvloedt. Voor het Financieel Stabiliteitscomité (FSC) reden om aan de bel te trekken.

FSC slaat alarm

Het FSC is een adviesorgaan dat recentelijk is opgericht en dat als taak heeft de regering te adviseren over economische kwesties. Eind mei liet dit orgaan dan ook van zich horen met een uitgebreid adviesrapport waarin de stand van de woningmarkt, de bedreigingen daarin, en de mogelijke oplossingen aan bod kwamen. Kort en goed kwam het comité tot de volgende conclusie: de maximale hypotheeksom die Nederlanders af kunnen sluiten is te hoog waardoor het risico dat consumenten met een restschuld blijven zitten enorm is. Dit moet voorkomen worden, en om dat te bereiken is het noodzakelijk om de leencapaciteit te laten dalen tot 90 procent van de koopsom. Volgens het FSC zou deze daling in moeten gaan na 2018 en stapsgewijs moeten worden uitgevoerd.

Tegenstanders negatief over voorstel FSC

Hoewel in het FSC financiële zwaargewichten van onder meer de AFM, DNB en het ministerie van Financiën vertegenwoordigd zijn is dat voor tegenstanders van het plan geen reden om hun ongenoegen niet kenbaar te maken. Zo stelt het Centraal Planbureau dat een lagere leenlimiet zal leiden tot minder woningverkopen en lagere huizenprijzen. Dit zou weer een negatief op de Nederlandse economie hebben. Om die reden hebben belangenverenigingen van de bouwbedrijven hun ongenoegen inmiddels ook al luidkeels laten blijken terwijl de Nederlandse makelaars er precies zo over denken. Deze groepen zien de huizenprijzen eindelijk weer een beetje stijgen en vrezen dat deze tendens met het voorstel van de FSC teniet zal gaan. Of het voorstel ook echt ingevoerd gaat worden is moeilijk te zeggen: de grootste regeringspartij (VVD) heeft al laten weten verre van enthousiast te zijn.

Advies aan regering: laat mensen minder lenen voor eigen woning
4 (80%) 1 stemmen
Gerelateerde artikelen
Meer in Lenen
Rente op persoonlijke lening nog steeds te hoog
Rente op persoonlijke lening nog steeds te hoog

Een groot aantal Nederlanders hebben een persoonlijke lening of een doorlopend krediet afgesloten bij een financiële dienstverlener. In veel gevallen...

Sluiten