Aandeelhouders Macintosh zien zwarte sneeuw

Aandeelhouders Macintosh zien zwarte sneeuw
Aandeelhouders Macintosh zien zwarte sneeuw

Veel winkelketens die het met name van de fysieke verkoop moeten hebben zijn juist rond de kersdagen in zwaar weer beland. Dat is onder meer V&D overkomen, en deze keten dreigt nu om te vallen, maar ook DA drogisterijen, en Macintosh (Scapino, Manfield en Dolcis) zitten dik in de problemen. Volgens de ketens die het betreft zijn ze het slachtoffer geworden van het abnormaal warme weer waardoor ze hun kerstcollectie niet weten te slijten, maar kritische analisten beweren dat de tegenvallende resultaten vooral te maken hebben met een strategisch plan dat aan alle kanten rammelt.

Hoe het ook zij, de belegger die aandelen Macintosh in zijn portefeuille heeft zitten is niet te benijden. Maandag 21 december verloor het aandeel Macintosh ongeveer twee derde van zijn waarde en de volgende dag werd de waarde die nog over was nogmaals gehalveerd. Het resultaat: een aandeel met een waarde van slechts 6 cent (0,06 euro!).

Uitstel van betaling Macintosh

De schulden waar Macintosh mee te kampen heeft kan het bedrijf niet meer dragen, en dus werd gezocht naar kopers. De uitzichten waren echter dermate slecht dat geen enkele koper het risico durfde te nemen, met als resultaat dat Macintosh met de problemen bleef zitten. Uitstel van betaling aanvragen was de enige optie, en een bewindvoerder werd aangesteld om te proberen te redden wat er te redden valt. Het leed was echter nog verre van geleden: nog geen dag later gingen drie dochterbedrijven van Macintosh dezelfde weg als de moedermaatschappij. Invito, Dolcis en Manfield gingen eveneens voor de bijl en vroegen uitstel van betaling aan.

Verkoop Britse tak heeft niets geholpen

Eind oktober 2015 deed Macintosh een ultieme poging om ervoor te zorgen dat de toekomst van de onderneming zeker werd gesteld. Het verkocht zijn Britse activiteiten en hield daar 17 miljoen euro netto aan over. Topman Kurt Staelens was op dat moment nog vol vertrouwen want: “Het op korte termijn efficiënter maken van onze operaties en organisaties is nu veel beter mogelijk” meldde de bestuursvoorzitter toen triomfantelijk. Dat had Staelens dus helemaal verkeerd ingeschat kunnen we met de kennis van nu wel zeggen.

Ook voor wat betreft de kerstdagen was Staelens eind oktober nog optimistisch, maar toen had hij waarschijnlijk het weerbericht nog niet doorgekregen. De kerstverkopen moesten volgens hem namelijk zorgen voor een “substantieel beter bedrijfsresultaat”. Het resultaat is inmiddels bekend: uitstel van betaling, en Macintosh Retail is door Euronext in de recovery box (ook wel bekend als het strafbankje) van de beurs geplaatst. Prettige kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar lijken er dus niet meer in te zitten.

Aandeelhouders Macintosh zien zwarte sneeuw
4 (80%) 1 stemmen
Gerelateerde artikelen
Meer in Geldzaken
Betaalpakketten ING worden duurder
Betaalpakketten ING worden duurder

Klanten van ING bank moeten vanaf 2016 rekening houden met hogere kosten van hun betaalpakket. De bank maakte onlangs bekend...

Sluiten