International Card Services wijzigt spaarrente op creditcard

Per 1 januari is er iets verandert voor consumenten die gebruikmaken van een creditcard van International Card Services. En dat zijn in Nederland best veel (of eigenlijk heel veel) mensen. International Card Services (ICS) is namelijk marktleider op het gebied van de uitgifte van Visa en MasterCard creditcards in Nederland. Een verandering in de policy van ICS gaat dus veel Nederlandse consumenten aan.

De verandering die per 1 januari is ingegaan heeft te maken met het rentepercentage waar ICS mee rekent. Het rentepercentage dat een klant ontvangt, wel te verstaan! Want veel consumenten weten het niet, maar het is met een ICS-creditcard mogelijk om te sparen en over het gespaarde bedrag rente te ontvangen. En dat rentepercentage is dus per 1 januari 2017 aangepast. Naar beneden bijgesteld, dat wel helaas.

Sparen op je creditcard, hoe werkt dat eigenlijk?

Dat ICS de spaarrente wijzigt zal voor behoorlijk wat mensen redelijk verrassend zijn. Want bij een creditcard wordt er over het algemeen niet direct aan sparen gedacht. Eerder aan het opbouwen van een -weliswaar ingecalculeerde en beheersbare – schuld. Maar hoewel schuld inderdaad het hele idee is achter een creditcard (we noemen het dan krediet) kan een eigenaar van een ICS-creditcard dus ook een andere kant op. De spaarkant. Daar zijn (uiteraard) wel voorwaarden aan verbonden.

Zo wordt er door ICS pas rente uitgekeerd als er minimaal 500 euro aan positief saldo op de creditcard staat. Ook wordt er een maximumbedrag gehanteerd waarover nog rente wordt uitgekeerd. De meeste mensen hoeven echter niet erg bang te zijn dat ze snel aan dat maximum zitten. 1 miljoen euro (het maximumbedrag), daar zit je niet zomaar aan. Op veruit de meeste ICS-creditcards is het mogelijk om van dit spaarsysteem gebruik te maken. Er zijn enkele uitzonderingen, maar die worden door ICS duidelijk aangegeven wanneer er een kaart wordt aangeschaft.

De rente bij International Card Services

Goed, het is dus mogelijk om te sparen. Maar per 1 januari 2017 is sparen via de creditcard wel een klein beetje minder aantrekkelijk geworden. De spaarrente die een klant ontvangt is namelijk gedaald van 0,7 procent naar 0,5 procent. Op zich geen hele vreemde gang van zaken, want International Card Services volgt hiermee gewoon de trend die we ook bij banken zien. Spaarrente daalt al geruime tijd. De rente van 0,5 procent is die per 1 januari 2017 wordt gehanteerd is een effectieve rente op jaarbasis.

Wel geeft International Card Services expliciet aan dat dit rentepercentage eventueel gewijzigd kan worden. Een waarschuwing die waarschijnlijk niet voor niets wordt afgegeven. De grote bank ABN Amro besloot namelijk vlak voor de jaarwisseling om de spaarrekening op een ‘normale spaarrekening’ naar beneden bij te stellen. Nu denkt u misschien: ‘wat heeft dat met het beleid van ICS te maken?’ Meer dan u wellicht beseft. International Card Services is namelijk een (zelfstandige) dochteronderneming van ABN Amro.