Belegger met lef ziet kansen na Brexit

Dat het Brexit-referendum (de Britten stemden in meerderheid voor uittreding uit de EU) voor een hoop paniek en opwinding heeft gezorgd kan niemand zijn ontgaan. Op de beurzen was het de eerste dagen na het bekend worden van de uitslag één groot bloedbad. Met name door de onzekerheid die een Brexit met zich mee brengt. De grootste slachtoffers waren zonder meer de financiële fondsen, maar ook andere bedrijven gingen behoorlijk de min in. En de onzekerheid die de financiële wereld momenteel in zijn greep houdt zijn we waarschijnlijk nog niet zo maar kwijt: het hele uittredingsproces van het VK kan jaren in beslag nemen; jaren van (financiële) onzekerheid.

Risico kan lonen

Is het dan allemaal kommer en kwel voor de (online) belegger? Dat zou je wel zeggen, maar die conclusie mag zeker niet te snel getrokken worden. Als we iets uit het verleden kunnen leren is het namelijk wel dat een crisis niet alleen voor paniek zorgt, maar ook juist nieuwe kansen biedt. Als we het heel simpel bekijken: sinds er in aandelen en dergelijke wordt gehandeld zijn de koersen consequent omhoog gegaan. Dat neemt natuurlijk niet weg dat er soms behoorlijk lange periodes zijn waarin het beursklimaat gewoon erg slecht is. Te denken valt aan de afgelopen jaren waarin we wereldwijd (maar vooral in Europa en de VS) in een grote economische crisis waren beland.

Maar hoe moeten we de komende periode dan bekijken? Volgens een aantal beleggingsexperts met goede moed! Wie bereid is om een beetje risico te nemen zou met de juiste beleggingen wel eens erg kunnen profiteren van het na Brexit ontstane beursklimaat. Als je tenminste een klein beetje geduld hebt en niet bang bent om (vooral in het begin) nog geconfronteerd te worden met verwacht en onverwacht dalende aandelen.

Britse aandelen zijn interessant

Welke kansen zijn er (naar verwachting) dan precies te pakken voor de belegger met lef? Het lijkt erop dat die kansen (misschien onverwacht) in het Verenigd Koninkrijk liggen. En dan met name bij aandelen van financiële instellingen. Sommige banken, zoals Royal Bank of Scotland, verloren bijna een kwart van hun waarde op de beurs. Die enorme klappen gaan de financiële instellingen naar verwachting wel weer inlopen, en mogelijk zelfs al op vrij korte termijn. Wie wil profiteren van de lage koersen moet dus snel een knoop door durven te hakken.

Europese en Amerikaanse aandelen

Wat voor de Britse aandelen geldt, geldt in feite ook voor aandelen van Europese en Amerikaanse bedrijven: onzekerheid troef. Wat over het algemeen echter een zekerheid is, dat is dat gemiddeld genomen de aandelen de weg omhoog weer zullen kunnen vinden. Bekijken we alle beursgenoteerde ondernemingen dan zijn er natuurlijk altijd uitschieters, zowel in positieve als negatieve zin. Wie niet overdreven wil gokken, maar wel wil profiteren van de (hoogstwaarschijnlijk) stijgende beurskoersen op de middellange en lange termijn doet er wat dat betreft goed aan om een aandelenpakket samen te stellen waarbij aandacht besteed is aan het evenwicht. Een mooie combinatie van verschillende fondsen uitkiezen, dus.